Πολλά μεγάλα έργα πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το Καλοκαίρι. Σημαντικά οδικά έργα και άλλα που εδώ και χρόνια είναι υπό κατασκευή οδεύουν οριστικά στο τέλος της κατασκευαστικής τους περιόδου και εντάσσονται στην καθημερινότητα μας.

Ανάμεσα στα έργα αυτά ξεχωρίζουν τα 2 έργα που ολοκληρώνουν τον Μορέα, το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ.Νιάρχος και αρκετά ακόμα. Στη μάχη της ολοκλήρωσης των έργων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 αυτό μεταφράζεται σε λιγότερα προβλήματα για το Υπουργείο Οικονομίας που έχει αναλάβει την τιτάνια προσπάθεια, οικονομικής κάλυψης χωρίς να χαθεί ούτε ευρώ από το ΕΣΠΑ που έχει ήδη λήξει.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ
Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι η ολοκλήρωση του Αυτοκινητόδρομου Μορέα. Μιλάμε για τον κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη μήκους 47χλμ που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ypodomes.com θα λειτουργήσει μέσα στο επόμενο διάστημα και οπωσδήποτε μέχρι τον Μάιο. Επίσης μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά η τμηματική λειτουργία της Περιμετρικής Καλαμάτας.

Δεύτερο και ακόμα πιο σημαντικό έργο είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η κατασκευή ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι το τέλος της Άνοιξης θα παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Για το κοινό αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το Καλοκαίρι του 2017. Θα περιλαμβάνει την Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, την Νέα Λυρική Σκηνή, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και πολλούς ακόμα χώρους μπροστά από το κτιριακό συγκρότημα ενώ θα υπάρχει και άνετη πρόσβαση στο φαληρικό όρμο.

Ένα ακόμα μεγάλο έργο που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το Καλοκαίρι είναι το έργο της Τηλεματικής σε 1.000 στάσεις λεωφορείων-τρόλεϊ στην Αθήνα. Το έργο είναι πολύ προχωρημένο και βρίσκεται (με καθυστέρηση φυσικά) στην τελική του φάση. Με τη λειτουργία του θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες προς τους επιβάτες που θα μπορούν  σε πραγματικό χρόνο να ενημερώνονται για την έλευση του λεωφορείου τους ενώ θα υπάρχει ενημέρωση για τις στάσεις και εντός των λεωφορείων.

ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΦΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ
Αρκετά έργα είναι σε τελική φάση ολοκλήρωσης: Πολύ σημαντικό το έργο του Ρέματος Εσχατιάς σε ένα κομβικό σημείο στην περιοχή του Ίλιου. Τμηματικά αναμένεται και η ολοκλήρωση στα 2 μεγάλα έργα ΣΔΙΤ για την κατασκευή 24 σχολείων στην Αττική που όμως εδώ υπάρχει η πιθανότητα καθυστερήσεων. Σε φάση ολοκλήρωσης με καθυστέρηση ετών είναι και το έργο στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων αλλά και τα έργα στα Αεροδρόμια Πάρου και Σκιάθου. Τμηματικά αναμένεται να λειτουργήσει η εργολαβία στο Θριάσιο Πεδίο (σιδηροδρομικό) με πρώτη τη λειτουργία του Προαστιακού Σταθμού στο Ζεφύρι. Ολοκληρωμένο αλλά όχι εγκαινιασμένα είναι τα έργα στο οδικό τμήμα Φλώρινα-Νίκη, η εκβάθυνση του λιμένα Αλεξανδρούπολης και τα λιμενικά έργα στον Άγιο Ευστράτιο.

ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
Σειρά από έργα που έπρεπε να ολοκληρωθούν από το 2015 παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα σιδηροδρομικά έργα Τιθορέα-Δομοκός, Κιάτο-Ροδοδάφνη και Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος που θα ολοκληρωθούν τμηματικά από τα μέσα του 2017. Προβλήματα και στον οδικό άξονα Μουδανιά-Ποτίδαια-Κασσάνδρα, στην τριπλή εργολαβία στον Περιφερειακό Θεσσαλονίκης που όπως φαίνεται οδεύει για το 2017, το έργο του ΒΟΑΚ Γούρνες-Χερσόνησος, τα έργα στο Αεροδρόμιο Χανίων. Οριστικά το 2017 πάνε τα έργα στο Αεροδρόμιο Μακεδονία, του Περιφερειακού Κατερίνης και της επέκτασης του Τραμ προς Πειραιά.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com