Ο Δήμος Αγρινίου διοργανώνει τον 9o  Ημιμαραθώνιο Δρόμο (21,1 χλμ.) στη μνήμη του Μιχάλη Κούση την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016. Ο αγώνας γίνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Αγρινίου.
Παράλληλα θα διεξαχθούν αγώνες 5 χλμ. και 10 χλμ. αλλά και αγώνας δρόμου 1χλμ. για μαθητές-τριες δημοτικών σχολείων και γυμνασίων

Ο Μιχάλης Κούσης (1953 – 24 Μαΐου 2005) ήταν ένας από τους κορυφαίους έλληνες δρομείς μεγάλων αποστάσεων και ο μεγαλύτερος σύγχρονος μαραθωνοδρόμος της χώρας.
Γεννήθηκε το 1953 στο Αγρίνιο και ήταν αθλητής της ΓΕΑ και μέλος της εθνικής ομάδας συνεχώς από το 1971 έως το 1987. Έλαβε μέρος σε 3 διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων το 1976, το 1980 και το 1984 και αναδείχτηκε πολλές φορές πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης σε μεγάλες αποστάσεις και στο μαραθώνιο.
Μεγάλη στιγμή ήταν το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε το 1979 στους Μεσογειακούς Αγώνες του Σπλιτ της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, όταν και βρέθηκε κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε και σαν καλύτερος αθλητής όλων των αγωνισμάτων από τον ΠΣΑΤ.
Ο Μιχάλης Κούσης πέθανε αιφνίδια το 2005 από ανακοπή καρδιάς ενώ έκανε την καθιερωμένη του προπόνηση στο δάσος του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με  το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Αγρινίου, προκηρύσσουν Αγώνα Δρόμου εκτός Σταδίου με την επωνυμία:
«9ος Ημιμαραθώνιος Δρόμος (21,1 χλμ.) «Μιχάλης Κούσης». Ο αγώνας θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους παρακάτω όρους:
Α. Ημιμαραθώνιος Δρόμος «Μιχάλης Κούσης» 21,1 χλμ.
1. ΕΠΩΝΥΜΙΑ: Ημιμαραθώνιος Δρόμος «Μιχάλης Κούσης» – 21,1 χλμ.
2. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2016
3. ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΑΓΡΙΝΙΟ
Εκκίνηση: ώρα 11:30, χωριό Βαριά (Δογρή)
Αφετηρία – Διαδρομή: Βαριά (Δογρή)  – Παντάνασσα – Παραβόλα – Τραγάνα – Καινούργιο – Παναιτώλιο –Διασταύρωση Παναιτωλίου / Εθνική Οδός – Χαριλάου Τρικούπη.
Τερματισμός: Πλατεία Δημοκρατίας Αγρίνιο.
Ο Ημιμαραθώνιος Δρόμος (αφετηρία, διαδρομή, τερματισμός) θα γίνει με την υποστήριξη της Τροχαίας Αγρινίου. Η αγωνιστική διαδρομή είναι εξ΄ ολοκλήρου ασφαλτοστρωμένη, επίπεδη, με ελάχιστη υψομετρική διαφορά:
4. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στον αγώνα επιτρέπεται η συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από 18 ετών και πάνω, μη εγγεγραμμένων σε σωματεία του ΣΕΓΑΣ. Για αθλητές αθλήτριες εγγεγραμμένων στο ΣΕΓΑΣ επιτρέπεται η συμμετοχή από 18 χρονών και πάνω (γεν. 1998 και μεγαλύτεροι).
5. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ, ΕΠΑΘΛΑ
Νικητές ανακηρύσσονται οι τρεις (3) πρώτοι αθλητές, ξεχωριστά άνδρες και γυναίκες, της Γενικής Κατάταξης.
– Στους πρώτους νικητές – τριες θα απονεμηθούν κύπελλα
– Στους πρώτους – δεύτερους και τρίτους νικητές – τριες θα απονεμηθούν μετάλλια και   διπλώματα.
– Σε όλους τους αθλητές που θα τερματίσουν, θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής και μετάλλιο του αγώνα.
Χρηματικά έπαθλα έχουν προβλεφθεί για τους τρείς  (3) πρώτους αθλητές, ξεχωριστά άνδρες και γυναίκες, της Γενικής Κατάταξης (βλ. παρακάτω)
Στους νικητές των ακόλουθων κατηγοριών (ξεχωριστά για άνδρες και γυναίκες) θα δοθεί ειδική διάκριση. Από τις βραβεύσεις των κατηγοριών που ακολουθούν ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι τρεις πρώτοι βραβευμένοι της Γενικής Κατάταξης.
Ηλικιακές Κατηγορίες Αγώνα:
1. 18-29 ετών Α & Γ
2. 30-39 ετών Α & Γ
3. 40-49 ετών Α & Γ
4. 50-59 ετών Α & Γ
5. 60-69 ετών Α & Γ
6. 70 + ετών Α & Γ
6. ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Εγγραφές γίνονται από 25-1-2016 έως 25-2-2016, ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Δήμου Αγρινίου (http://www.cityofagrinio.gr/) όπου υπάρχει ειδικός σύνδεσμος, ο οποίος παραπέμπει στο site, για τον ημιμαραθώνιο«ΜιχάληςΚούσης»(http://84.205.237.72/ticket/kousis/index.php).Μετά την ημερομηνία αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώσουν   μέχρι 1 ώρα πριν τον αγώνα στην αφετηρία με δική τους ευθύνη χωρίς να μπορούν να πάρουν το τσιπάκι  χρονομέτρησης.
Οι οργανωτές διατηρούν το δικαίωμα αν ο αριθμός των συμμετοχών ξεπεράσει τον προβλεπόμενο να κλείσουν την ηλεκτρονική φόρμα πριν την παραπάνω  ημερομηνία.
7. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΘΛΗΤΩΝ
Οι διοργανωτές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μεταφέρουν τους αθλητές από το Αγρίνιο στο χώρο αφετηρίας με μέσα της διοργάνωσης.
Ώρα αναχώρησης: 09.50 π.μ.
Σημείο αναχώρησης: Παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός – σχολικό συγκρότημα Λορέντζου Μαβίλη.
8. ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Ο 9ος Ημιμαραθώνιος Δρόμος «Μιχάλης Κούσης» καλύπτεται με πλήρη ιατρική κάλυψη. ασθενοφόρα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα βρίσκονται στην αφετηρία, τη διαδρομή και τον τερματισμό του Ημιμαραθωνίου Δρόμου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν με δική τους αποκλειστική ευθύνη. Οι διοργανωτές δεν έχουν καμία ευθύνη για ότι συμβεί, κατά τη διάρκεια του αγώνα, σχετικά με θέματα ΥΓΕΙΑΣ και οφείλεται σε έλλειψη προληπτικού ιατρικού ελέγχου.
Από τους διοργανωτές δε θα ζητηθούν ιατρικές βεβαιώσεις για κανένα αθλητή – τρια, αφού όλοι οι συμμετέχοντες – σες αγωνίζονται με δική τους αποκλειστική ευθύνη.
9. ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Α) Ολόκληρη η διαδρομή θα έχει σήμανση ανά χιλιόμετρο πάνω στο οδόστρωμα.
Β) Κατά την διάρκεια της διαδρομής μπορείτε να ζητήσετε  πληροφορίες ή βοήθεια από τους υπευθύνους των σταθμών ή από τους ραδιοερασιτέχνες που καλύπτουν την διαδρομή ή από τον πλησιέστερο κριτή.
Γ) Πίσω από τον τελευταίο αθλητή θα υπάρχει λεωφορείο του Δήμου που θα μπορεί να επιβιβάζεται όποιος δε θα μπορεί να συνεχίσει καθώς επίσης θα ακολουθεί και ασθενοφόρο.
Δ) Στην αφετηρία θα υπάρχει υπεύθυνος που θα μεταφέρει το σάκο με τον ιματισμό των αθλητών και τα προσωπικά αντικείμενα στον τερματισμό (Δημοτικό Θέατρο).
10. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΑΘΛΗΤΩΝ
Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα διατεθούν στους αθλητές εμφιαλωμένο νερό, ισοτονικά ποτά σε (4)
σταθμούς: 5ο  ,10ο ,15ο  & 18ο  χλμ.
Στην Αφετηρία θα διατίθεται εμφιαλωμένο νερό.
Στον τερματισμό θα διατίθεται εμφιαλωμένο νερό, ισοτονικά ποτά, φρούτα, αναψυκτικά.
11. ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ / ΝΤΟΥΣ
Μετά τον τερματισμό, δίνεται η δυνατότητα για αποδυτήρια και ντους στους αθλητές που τερματίζουν. Η μεταφορά στο Εθνικό Στάδιο Αγρινίου γίνεται με μέσα της διοργάνωσης.
12. ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΘΛΗΤΩΝ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
Με πρωτοβουλία, ευθύνη και δαπάνη του Δήμου Αγρινίου, θα παρασχεθούν οι παρακάτω παροχές:
Α)Παρέχεται  διατροφή, το προηγούμενο βράδυ των αγώνων  (pasta party), στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΣΗΣ», ώρα 20:30 μ.μ.
Β) Σε όλους τους αθλητές – τριες, που θα αγωνιστούν ο Δήμος Αγρινίου – θα παραθέσει γεύμα αμέσως μετά το τέλος των αγώνων στις 14:45, λίγα μέτρα από το χώρο του τερματισμού στο Δημαρχείο.
13) ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟΝ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟ Α- Γ.
1) Με πρωτοβουλία, ευθύνη και δαπάνη του Δήμου Αγρινίου, θα επιβραβεύεται η αγωνιστική προσπάθεια και επιτυχία των τριών  (3) πρώτων νικητών – τριών της κατηγορίας Α-Γ, με τα παρακάτω «χρηματικά βραβεία» ΜΟΝΟ  ΤΟΥ  Ημιμαραθωνίου  Δρόμου ΄΄Μιχάλης Κούσης΄΄.:
Χρηματικά Βραβεία
ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ(21.100m)
1ος   600,00 € –   1η 600,00 €
2ος  400,00  €  –  2η 400,00 €
3ος  300 ,00 € –   3η 300,00 €
Οι Δηλώσεις συμμετοχής  θα πρέπει να γίνουν έγκαιρα. Οι διοργανωτές σε περίπτωση που καλυφθεί ο αριθμός των συμμετοχών έχουν το δικαίωμα να κλείσουν την  ηλεκτρονική φόρμα δηλώσεων.
Μετά την ημερομηνία αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώσουν  συμμετοχή   μέχρι μία (1) ώρα πριν τον αγώνα στην αφετηρία με δική τους ευθύνη χωρίς να μπορούν να πάρουν το τσιπάκι  χρονομέτρησης.
14) ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΡΙΘΜΩΝ.
Η παραλαβή των αριθμών για τα παιδιά θα γίνεται στην Πλατεία Μαβίλη, παλιό σιδηροδρομικό σταθμό στα γραφεία του τμήματος Παιδείας & Δια Βίου μάθησης, την 25 και 26-2-2016 και για τους ενήλικες στο υπόγειο του Παπαστρατείου Μεγάρου την παραμονή του αγώνα και ώρες από 16:00 έως 20:00 μ.μ.
15. ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Κάθε συμμετέχων στα αγωνίσματα : ημιμαραθωνίου – 5 & 10 χιλιομέτρων,  θα καταβάλλει το αντίτιμο των οκτώ (8) ευρώ. Στο αγώνισμα των 1000 μέτρων η συμμετοχή θα είναι δωρεάν.
16. ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Όπως αναγράφεται στην ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ:
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ:
– Στους αγώνες θα ισχύσουν οι επίσημοι κανονισμοί του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
– Ό,τι δεν προβλέπεται από την προκήρυξη θα ρυθμίζεται από και τους τεχνικούς υπευθύνους των αγώνων.
Α.Δρόμος  10km  Ανδρών – Γυναικών – Εφήβων – νεανίδων – παίδων – κορασίδων .ΑΦΕΤΗΡΙΑ : Διασταύρωση (Κόμβος) Δήμου Θεστιέων – Παναιτωλίου (οδός Χαρ.Τρικούπη Παναιτωλίου)-΄Ωρα εκκίνησης:  10.30 π.μ.
Β.Δρόμος  5km  Ανδρών – Γυναικών – Εφήβων – νεανίδων – παίδων – κορασίδων .
ΑΦΕΤΗΡΙΑ:Διασταύρωση Ερμίτσας Παναιτωλίου (οδός Χαρ.Τρικούπη Παναιτωλίου).
΄Ωρα εκκίνησης:  10.45 π.μ.
ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ   5 km & 10 km  :Πλατεία Δημοκρατίας ΑΓΡΙΝΙΟ
Γ. – Αγώνας Δρόμου 1 km για μαθητές –τριες δημοτικών σχολείων και γυμνασίων.
ΑΦΕΤΗΡΙΑ:Κόμβος sprider (Χαρ.Τρικούπη και Γρ.Λαμπράκη).
Ώρα εκκίνησης  12.00 π.μ
ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ :Πλατεία Δημοκρατίας ΑΓΡΙΝΙΟ
Οι δηλώσεις συμμετοχής για τα 1000 μέτρα Δημοτικών Σχολείων Γυμνασίων θα γίνονται στα Γραφεία του Τμήματος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης Πλατεία Μαβίλη (πρώην σιδηροδρομικού σταθμού τρένου) τηλ: 26410-39631 .
Οι αθλητές και αθλήτριες του δρόμου του ενός  (1) km μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015, στα γραφεία του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης  και στους : κ. Χριστίνα Καρακώστα, Κωνσταντίνο Ρόμπολα, Αθανάσιο Δασκαλή και Κατερίνα Γκόλφη,  αφού πρώτα καταθέσουν  υπεύθυνη δήλωση ο Γονέας ή ο κηδεμόνας των μαθητών-τριών που θα συμμετάσχουν στο δρόμο του 1km, περί της καλής  υγείας τους.
*Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο αγώνων ΘΑΝΑΣΗ ΜΟΥΡΤΖΙΑΠΗ Ph.D. στο τηλέφωνο 26410-39631 & 6973435373.