Γενικευμένη σύγκρουση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προκαλεί στη Βουλή η κίνηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη να προαναγγείλει την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του κ. Π. Πολάκη, εξ αφορμής της νέας χυδαίας επίθεσης που εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας – αυτή τη φορά με στόχο τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Στ. Κυμπουρόπουλο -, και η επιλογή του κ. Αλ. Τσίπρα όχι μόνο να καλύψει απολύτως τον κ. Πολάκη αλλά και να σημειώσει ότι οποτεδήποτε κατατεθεί η πρόταση μομφής κατά Πολάκη, ο πρωθυπουργός θα την μετατρέψει σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης συνολικά στην κυβέρνηση.

«Ως εδώ, λοιπόν. Ως εδώ. Ο κόμπος έφθασε στο χτένι, θέλουμε την Ελλάδα των πολλών ή την Ελλάδα των Πολάκηδων;» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή την επίθεση Πολάκη μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, στον κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο με αιχμή την αναπηρία του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ για να συνεχίσει:

«Υπάρχουν στιγμές στην πολιτική που η σταγόνα ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας, ένα ζήτημα ποιότητας και ήθους στον δημόσιο διάλογο. Αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Είναι ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας, το με ποιούς θέλουμε να προχωρήσουμε».

Στο πλαίσιο συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας και απάντηση στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο πολιτικών αρχηγών: «Ο κόμπος έφθασε στο χτένι. Η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του κ. Πολάκη, και ελάτε να τον υπερασπιστείτε όλοι σας. Ντιμπέιτ δεν θέλατε κ. Τσίπρα; Ντιμπέιτ θα έχετε, εδώ στη Βουλή, ενώπιον του ελληνικού λαού».

Απέναντι σε αυτή την κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που όπως φάνηκε αιφνιδίασε τους πάντες και κυρίως την κυβέρνηση σήμερα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη συνεδρίαση –από την οποία απουσίαζε ως εκείνη τη στιγμή, επιχείρησε να αντιστρέψει τις αρνητικές για το ΣΥΡΙΖΑ εντυπώσεις, αλλά με τρόπο ο οποίος όπως σχολιάστηκε στο Περιστύλιο έκανε ακόμα χειρότερα για το κυβερνών κόμμα τα πράγματα:

Ο κ. Τσίπρας δίχως ούτε μια λέξη να πει για το σεβασμό που πρέπει να υπάρχει στα άτομα με αναπηρία, αλλά και αποφεύγοντας να διατυπώσει έστω και μια αιχμή για το χυδαίο της στάσης Πολάκη κατά Κυμπουρόπουλου, μίλησε απλώς για «αψύ» ύφος Πολάκη, έκανε λόγο για επικοινωνιακού αντιπερισπασμό εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ και ταυτίζοντας απολύτως τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας με τον ίδιο και την κυβέρνηση συνολικά, ανέφερε:

«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε έναν αντιπερισπασμό που αναδεικνύει τον πανικό στον οποίο βρίσκεται. Επιχειρεί να αποφύγει για τα κρίσιμα και τα μεγάλα ζητήματα, και να βάλει  θέμα αν το ύφος του Π.Πολάκη είναι καλό ή κακό. Εμείς δεν θα σας κάνουμε τη χάρη. Για όλα θα δώσετε λογαριασμό. Εδώ θα συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης για το πού φέρατε τη χώρα, για την Νοβάρτις, για τις μίζες, για τα θαλασσοδάνεια. Θα πιείτε το πικρό ποτήρι. Δεν θα συζητήσουμε για τον Πολάκη, αλλά για τους πολλούς».

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αν και προκλήθηκε όχι μόνο από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κ. Τζαβάρα και την εισηγήτρια Νίκη Κεραμέως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να πει ο,τιδήποτε επικριτικό για τον υπουργό του. Περιορίστηκε να επαναλάβει πολλές φορές τα περί «επικοινωνιακού αντιπερισπασμού της ΝΔ».

Με τον τρόπο αυτό, εκτός όλων των άλλων, κατέστησε «άκυρη» ακόμα και τη «χλιαρή» αποστασιοποίηση στην οποία λίγα λεπτά πριν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής Ν. Φίλης είχε υιοθετήσει: Ο κ. Ν. Φίλης χαρακτήρισε την τελευταία χυδαιότητα Πολάκη απλώς «αστοχία» την οποία πρέπει να βρει τρόπο να την επανορθώσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων:

«Ο κ. Πολάκης αδικεί τον εαυτό του και το έργο του».

Στα αξιοσημείωτα είναι πως ούτε και ο υπουργός Παιδείας Κων. Γαβρόγλου – νομοσχέδιο του οποίου συζητείτο στη Βουλή – βρήκε το ελάχιστο να πει για την περίπτωση Πολάκη και περιορίστηκε να επικρίνει τον πρόεδρο της ΝΔ για τις θέσεις που διατυπώνει αναφορικά με την παραβατικότητα στο χώρο των Πανεπιστημίων. 

«Λυπάμαι πολύ, είστε και υπουργός Παιδείας και δεν βρήκατε ούτε μία λέξη να πείτε για όσα κατήγγειλε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, ούτε μια λέξη να καταδικάσετε τον κ. Πολάκη» σχολίασε αμέσως μετά ο κ. Αθ. Μπούρας.


kathimerini.gr