Ο έλεγχος ασφάλειας του Facebook ενεργοποιείται όταν η υπηρεσία διακρίνει ότι το εκάστοτε μέλος του βρίσκεται κοντά σε σημείο όπου συνέβη κάποια φυσική καταστροφή ή, μαζική επίθεση («ανθρώπινες καταστροφές»).

Εάν η επίμαχη Τοποθεσία αναφέρεται στο προφίλ του χρήστη ή, στις περιοχές που προστέθηκαν αυτόματα όταν χρησιμοποίησε την υπηρεσία εντοπισμού φίλων που κινούνται τριγύρω ή, η πόλη που συνέβη το γεγονός είναι αυτή από την οποία συνδέεται (από πού συνδέεστε), τότε διενεργείται ο Έλεγχος Ασφάλειας.

Το Facebook ενεργοποίησε την υπηρεσία πρώτη φορά στις φονικές επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015 και τον Μάρτιο του 2016, μετά τις επιθέσεις στο Βέλγιο. Όμως, οι επικοινωνίες στις Βρυξέλλες μετά τις αιματηρές επιθέσεις πραγματοποιούνται με δυσκολία, ενώ οι αρχές απηύθυναν έκκληση να μην χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προφανής προϋπόθεση όμως για το Safety Check αποτελεί η σύνδεση στο Ίντερνετ.

Η υπηρεσία «Φίλοι Κοντά» του Facebook χρησιμοποιείται μέσω smartphone -iPhone ή Android. Ο χρήστης καλείται να ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες τοποθεσίας στο τηλέφωνό του, και στην συνέχεια την υπηρεσία «Φίλοι Κοντά» -προσωρινά ή μόνιμα- και μάλιστα με την ακριβή θέση του σε χάρτη.
Ακόμα, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει τις αυτόματες ειδοποιήσεις, τις λεγόμενες ειδοποιήσεις push για να ενημερώνονται οι φίλοι του αυτόματα όταν βρεθούν κοντά του.
Για να ενεργοποιήσει τις ειδοποιήσει push, ο χρήστης πρέπει να μεταβεί στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου του και να επιτρέψει στο app του Facebook τις ειδοποιήσεις αυτές.
Εάν ο χρήστης λάβει ειδοποίηση που του ζητά να δηλώσει εάν είναι ασφαλής, χωρίς ωστόσο να βρίσκεται στην περιοχή, μπορεί να το δηλώσει.

Διαφορετικά, μπορεί να δηλώσει «Είμαι ασφαλής», και αυτόματα οι φίλοι του θα λάβουν την σχετική ενημέρωση.

Οι φίλοι μπορούν να δουν ποιοι φίλοι τους έχουν κάνει δήλωση ότι είναι ασφαλείς. Εάν δεν το έχουν κάνει, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως το αντίθετο, καθώς μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στο δίκτυο.

Απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα για τον Έλεγχο Ασφάλειας του Facebook δημοσιεύονται στη διεύθυνση https://www.facebook.com/help/695378390556779/

Πηγή: in.gr