Η μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών στη χώρα μας, που προσεγγίζει τα 408 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή 23 ατόμων και με τουλάχιστον 80 θύματα (εφοπλιστές, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους αστυνομικούς, μέχρι και απλές νοικοκυρές) αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Δίχτυα παντού

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους Ελληνες, ινδοί και τούρκοι χρηματιστές, ένας έλληνας επιχειρηματίας με δραστηριότητα στην Ουκρανία, που είχε ορισθεί ως διαχειριστής ύποπτων επενδυτικών προϊόντων, τρεις έλληνες και κύπριοι δικηγόροι, τέσσερις ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ που υποβοηθούσαν στο «άνοιγμα» λογαριασμών για να εξαϋλώνονται τα χρήματα των επενδυτών, όπως και άλλοι ιδιώτες. Μάλιστα στην ογκώδη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία για δράση μπράβων αλλά και απειλές για δολοφονικές επιθέσεις εναντίον ιδιωτών.

Το κύκλωμα φέρεται να είχε «συνδέσμους» σε Βρετανία, Ουκρανία, Κύπρο και άλλες χώρες, ενώ θύματα εντοπίζονταν και στις ΗΠΑ. Μάλιστα ήδη για την υπόθεση αυτή υπάρχει ενδιαφέρον μεγάλης αμερικανικής νομικής εταιρείας η οποία θα εξετάσει πώς δεν υπήρξε επί σειρά ετών έλεγχος στη δραστηριότητα των μελών του κυκλώματος.

Η έρευνα εστιάστηκε στην παραπλανητική χρήση τριών «επενδυτικών» κεφαλαίων (Richcroft Investments Ltd., Simetra Global Assets Ltd. και ένα ακόμη για αποκλειστική χρήση από επιχειρηματία) υποτίθεται υψηλής απόδοσης, αλλά και στη δημιουργία περίπου 80 offshore εταιρειών σε περίπου 16 χώρες – κυρίως στην Κύπρο -, απ’ όπου γινόταν διακίνηση των ποσών. Οι πρωταγωνιστές της απάτης κατηγορούνται ότι έστησαν μία εταιρεία-«κλώνο» της πραγματικής βρετανικής εταιρείας Ikon Finance Ltd., για να πραγματοποιεί παράνομες συναλλαγές εξαπατώντας τους συναλλασσόμενους.

«Το Βήμα» είχε παρουσιάσει στοιχεία αυτής της υπόθεσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2015 και ακολούθησε σειρά άλλων δημοσιευμάτων.

Ο «γκουρού»

Κεντρικός πρωταγωνιστής του κυκλώματος φέρεται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ένας 48χρονος ο οποίος υποστήριξε ότι σπούδασε μηχανολόγος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά φέρεται να έγινε «γκουρού» των οικονομικών. Φέρεται να εξασφάλιζε υψηλές αποδόσεις από σύνθετες επενδύσεις σε ξένα χρηματιστήρια, παίζοντας κυρίως με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Σε έντυπα και σε αναρτήσεις του στο Διαδίκτυο σημείωνε:«Πιστεύουμε ότι, ξεκινώντας ως “επενδυτική μπουτίκ” που δύναται να εστιάσει στο όνειρο επένδυσης κάθε πελάτη, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και πολλά υποσχόμενοι και σε εμάς και στους ανθρώπους που θα μας εμπιστευτούν το όραμά τους».

Το χαρακτηριστικό είναι ότι ο 48χρονος, που είχε αναδειχθεί «άνθρωπος της χρονιάς» το 2000, είχε συλληφθεί από το ΣΔΟΕ τον Αύγουστο του 2010 πάλι ως πρωταγωνιστής απάτης και ως δημιουργός «πυραμίδας». Τότε είχαν δεσμευτεί 15 εκατ. ευρώ και 11 εκατ. δολάρια. Και σε εκείνη την περίπτωση οι επενδυτές είχαν την ψευδαίσθηση ότι τα χρήματα επενδύονταν σε κερδοφόρες επενδύσεις στο εξωτερικό, όμως διαπιστώθηκε ότι κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του «γκουρού». Μάλιστα, όπως ανέφεραν θύματα της απάτης του, «μέχρι το 2008 ζούσε και εργαζόταν σε μία κατοικία 100 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή. Μόλις δύο χρόνια αργότερα διέθετε πολυτελή κατοικία και γραφείο, προσωπική φρουρά και οικιακό προσωπικό. Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί με υπερπολυτελή αυτοκίνητα (Bentley, Mercedes κ.ά.)».

Το 2013 όμως το Εφετείο Αθηνών τον απήλλαξε από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης και ο 48χρονος αναφερόταν σε μία μεγάλη αδικία σε βάρος του. Ετσι την τελευταία τριετία με την υποβοήθηση και ενός έλληνα επιχειρηματία που είχε παρουσία στην Ουκρανία άρχισε να προσεγγίζει νέους πελάτες, υποσχόμενος επενδύσεις απόδοσης άνω του 20%-40%. Κύριο προσόν του, όπως ανέφερε, «η βαθιά γνώση των χρηματιστηρίων που τον υποβοηθούσε να αντιληφθεί τον κατάλληλο χρόνο για να υπάρχει “ποντάρισμα” που οδηγεί σε μεγάλα κέρδη». Μάλιστα σε επενδυτές που παρευρίσκονταν στα γραφεία της εταιρείας στην Αγία Παρασκευή αναφερόταν σε αποδόσεις 32% μεταξύ Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2014, σε κέρδη 33% ετησίως από το 2012 και σε σύνολο τριετίας 152%. Είχε μάλιστα ως συγκριτικό στοιχείο τις… μικρότερες αποδόσεις άλλων διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων τις οποίες θα επιτύγχαναν οι εταιρείες αυτές.

«Οι αντίδικοι μάς “κοίμιζαν”»

Σε δικαστικό έγγραφο (το οποίο αποκαλύπτει «Το Βήμα») που κατέθεσαν προ μερικών μηνών θύματα της απάτης ανέφεραν ότι «σύμφωνα με τα μηνιαία ενημερωτικά τους σημειώματα – και τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2015 – φαίνεται ότι πράγματι οι αντίδικοι επένδυσαν τα χρήματά μας και επέτυχαν σημαντικές αποδόσεις. Η εταιρεία αυτή καθ’ όλη τη διάρκεια της επένδυσής μας εμφάνιζε συνεχώς κέρδη και μάλιστα υψηλά και ποτέ ζημίες, όπως ενημερωνόμασταν από τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα. Με αυτόν τον τρόπο οι αντίδικοι μάς “κοίμιζαν” καθώς πιστεύαμε ότι η επένδυσή μας ήταν επωφελής και εξακολουθούσαμε να διατηρούμε τα χρηματικά ποσά που είχαμε καταβάλει υπό την εξουσία διαθέσεως των αντιδίκων. Παράλληλα, οι αντίδικοι επέτυχαν να λειτουργούμε και ως “διαφημιστές” προς τρίτους».

Σε κάποιο σημείο όμως ήλθε η στιγμή της αποκάλυψης της απάτης. Οπως σημειώνεται στο ίδιο δικαστικό έγγραφο, «εν συνεχεία οι αντίδικοι μας ανακοίνωσαν ότι απώλεσαν τον έλεγχο επί των λογαριασμών (!!!) όπου βρίσκονται τα χρήματά μας και αρνούνται να μας τα αποδώσουν, συνομολογώντας, ουσιαστικά, την παράνομη ιδιοποίηση των χρηματικών ποσών».

Για να συμπληρώσουν αμέσως μετά: «Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι εξαφανισμένοι και μεταφέρονται κρυφά από διαμονή σε διαμονή. Μέχρι πρότινος έμεναν σε παραλιακά ξενοδοχεία της Αττικής και πρόσφατα μετακόμισαν εκ νέου στη διεύθυνση που αναφέρεται στην προμετωπίδα της παρούσης μας. Ο κύριος υπεύθυνος δεν απαντάει στα τηλεφωνήματα και φρουρείται σε μόνιμη βάση από 10 σωματοφύλακες-μπράβους, οι οποίοι τον προστατεύουν. Αν και μπορούμε να υποπτευθούμε, μας είναι άγνωστα τα πρόσωπα και οι καταστάσεις που απειλούν τη ζωή του, προφανώς όμως θα πρέπει να είναι υπαρκτά και βάσιμα για να διαθέτει φρουρά εφάμιλλη προς αυτήν ενός αρχηγού κράτους».

Τα μέλη του κυκλώματος, όπως σημειώνεται, ζητούσαν από τους «πελάτες» να συστήσουν offshore εταιρείες για να επενδύσουν τα χρήματά τους προκειμένου να υπερβούν «προστατευτικό» νομοθετικό εμπόδιο το οποίο δεν επιτρέπει σε ιδιώτες χωρίς γνώσεις χρηματοοικονομικών να συμμετέχουν σε επενδυτικά παιχνίδια μεγάλου ρίσκου. Τέλος, στον φάκελο της υπόθεσης περιέχονται και mail που κατέσχεσαν οι Αρχές από τους υπολογιστές εμπλεκομένων. Σχετικές ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ. αναμένονται τις επόμενες ώρες.
tovima.gr