Στο μαρασμό και την αδυναμία λειτουργίας οδηγείται το ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς κατανέμονται μόλις πέντε θέσεις μέλων ΔΕΠ, από ένα σύνολο πεντακοσίων που αντιστοιχούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Το ΤΕΙ Ηπείρου εκτιμά ότι η κατανομή έγινε με αδιαφανή κριτήρια και να ληφθούν υπόψιν οι πραγματικές ανάγκες των ιδρυμάτων.

Χαρακτηρίζει αυθαίρετη την απόφαση του Υπουργείου η οποία οδηγεί το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου σε έναν προαποφασισμένο αργό θάνατο.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία κατάφορη αδικία, στην οποία αποτυπώνεται η μεροληπτική συμπεριφορά υπέρ των Πανεπιστημίων αλλά και η μεροληπτική συμπεριφορά κατά του ΤΕΙ Ηπείρου έναντι άλλων της χώρας.

Στο ΤΕΙ Ηπείρου η σχέση διδασκόντων/διδασκομένων αντιστοιχεί σε 1/84, δηλαδή είναι χειρότερη από τον μέσο όρο των ΤΕΙ και ασύγκριτα δυσμενέστερη από τον αντίστοιχο στα Πανεπιστήμια. Η επιμέρους ανισοκατανομή των ήδη ελλειμματικών 136 θέσεων στα ΤΕΙ πλήττει ακόμα περισσότερο το ΤΕΙ Ηπείρου. Αρκεί να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι την επόμενη διετία, χρόνος που συνήθως απαιτείται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την πρόσληψη των νέων καθηγητών, από τα Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου θα έχουν συνταξιοδοτηθεί περισσότεροι από πέντε υπηρετούντες καθηγητές. Συνεπώς, οι πέντε θέσεις που δίνονται, δεν επαρκούν ούτε για τη διατήρηση των ήδη ελλειμματικών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού που διαθέτει το Ίδρυμα σήμερα.

Είναι βέβαιο ότι το Υπουργείο Παιδείας θα αιτιολογήσει την απόφασή του αναφερόμενο στη δυσχερή οικονομική θέση της χώρας. Πρέπει όμως οι ιθύνοντες να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι η συστηματική επίκληση της υπαρκτής και πρωτόγνωρης κρίσης που βιώνουμε όλοι, όχι μόνο δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις αδιαφανείς διαδικασίες που διαχρονικά εφαρμόζει το συγκεκριμένο Υπουργείο, αλλά ισοδυναμεί με ύβρι κατά του χειμαζόμενου ελληνικού λαού. Είναι κοινωνική απαίτηση πλέον, ανάλογες αποφάσεις να λαμβάνονται στο φως της ημέρας και με βάση συγκεκριμένα, μετρήσιμα και κοινώς αποδεκτά κριτήρια.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ Ηπείρου, η οποία όλο αυτό το διάστημα της κρίσης κατόρθωσε να αναβαθμίσει την ποιότητα των σπουδών που προσφέρει, να επενδύσει σε καινοτόμο ερευνητική δραστηριότητα, να πετύχει διεθνή αναγνώριση του επιστημονικού της έργου και να επιδείξει σημαντική προσφορά και ουσιαστική συμβολή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου, αισθάνεται βαθιά απογοήτευση, όταν το Υπουργείο Παιδείας ούτε αναγνωρίζει, ούτε επιβραβεύει τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και την κατάκτηση της αριστείας από το Ίδρυμα.

Τα μέλη της Συνέλευσης του ΤΕΙ Ηπείρου με αίσθημα ευθύνης προς την ελληνική κοινωνία, τους φοιτητές και τις οικογένειές τους:

(1) καλούν το Υπουργείο Παιδείας να αποκαταστήσει άμεσα την αδικία που επιφύλαξε για το Ίδρυμά μας και να αποδώσει στο ΤΕΙ Ηπείρου τις θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού που δικαιούται, και

(2) ξεκινούν κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς φορείς της Ηπείρου, οι οποίοι έχουν αναγνωρίσει τη συμβολή του ΤΕΙ στο οικονομικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου, για να τους ενημερώσουν για το δραματικό πρόβλημα που δημιουργείται, ζητώντας τη στήριξή τους.

epiruspost.gr