Σκουπιδομαχίες στην Ήπειρο… Η αντιπαράθεση μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμων συνεχίζεται με αφορμή την μεταφορά απορριμμάτων από τη Λευκάδα και την Κέρκυρα και μάλιστα βαίνει κλιμακούμενη…

Παρότι όλοι οι πρωταγωνιστές, υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται ζήτημα αντιπαράθεσης, αυτό όχι μόνο είναι ορατό, αλλά φαίνεται ότι θα οξυνθεί κιόλας τις επόμενες ημέρες.

Η δημόσια παρέμβαση που έκανε την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, μεταφράζεται ως «καρότο και μαστίγιο» προς τους Δήμους, καθώς από τη μία τους ζητά τη συνεργασία και από την άλλη τους κατακεραυνώνει για τις οικονομικές οφειλές που έχουν προς τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων, οι οποίοι αποτελούν όργανα των ίδιων των Δήμων.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης υποστηρίζει ότι οι δήμαρχοι δεν είπαν όχι στη μεταφορά των απορριμμάτων από τη Λευκάδα, κατά τη συνάντηση με τον κ. Κουρουμπλή, πράγμα ωστόσο που διαψεύδεται από τους παρόντες, αλλά και από τους προέδρους των Φορέων Ιωαννίνων και Άρτας Σπύρο Κωνσταντόπουλο και Στάθη Γιαννούλη.

Ο Φορέας της Άρτας, ήδη έχει συνεδριάσει και έχει λάβει απόφαση να μην δεχθεί απορρίμματα άλλων περιοχών, ενώ στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσουν οι φορείς στα Γιάννινα και στην Παραμυθιά.

Οι δήμαρχοι σημειώνουν ότι οι ΧΥΤΑ στην Ήπειρο έγιναν με τα ΜΑΤ, πράγμα που έχει σημαδέψει τις τοπικές κοινωνίες. «Δεν μπορούμε να είμαστε εμείς απολογούμενοι επειδή η Κέρκυρα και η Λευκάδα δεν μερίμνησαν για το δικό τους πρόβλημα», λένε με νόημα και φαίνεται ότι αυτή είναι θέση που έχει κυριαρχήσει στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Στην έγκριση της ΣΜΠΕ για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, αναφέρθηκε σε σημερινή του δήλωση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως είπε, για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό, απαιτήθηκε πολύ δουλειά και συνεργασία με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. “Κινούμαστε παράλληλα και αλληλοβοηθούμαστε, γιατί είναι κοινός ο σκοπός, να βοηθάμε τους πολίτες”, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας ότι η Ήπειρος, είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας, της οποίας οι κάτοικοι δεν επιβαρύνθηκαν με πρόστιμα από την Ε.Ε. για τη λειτουργία ΧΑΔΑ.

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, επεσήμανε το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει στη λειτουργία των ΧΥΤΑ, από την αδυναμία Δήμων να καταβάλλουν τα αναλογούντα τέλη στους φορείς διαχείρισής τους. “Πρέπει για τους ΧΥΤΑ που έχουμε, να υπάρχει πραγματικά ενδιαφέρον από όλους τους Δήμους της περιοχής μας. Ακούω ότι υπάρχουν τεράστια χρέη προς τους διαχειριστές των ΧΥΤΑ. Τα χρέη αυτά δημιουργούνται γιατί κάποιοι δήμοι δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να δίνουν τα χρήματα πέρα από την αποκομιδή, και για τη διαχείριση των ΧΥΤΑ. Σε αυτό θα είμαι αυστηρός από εδώ και πέρα. Δεν μπορεί να λέμε ότι κάνουμε διαχείριση σκουπιδιών και να έχουμε τεράστια χρέη προς τους ΦΟΔΣΑ. Κάνω έκκληση με σοβαρότητα και σύνεση, χωρίς να μπαίνουμε στην εύκολη λύση του πολιτικού κόστους, να είμαστε σοβαροί απέναντι στους δημότες και με έναν αντικειμενικό σκοπό: Να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο”.

Ο Περιφερειάρχης, συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια, στέκεται δίπλα, στους Δήμους: “Στεκόμαστε δίπλα στους οργανισμούς πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, δεν τους ελέγχουμε, αλλά είμαστε συνεργάτες και όλοι μαζί έχουμε πετύχει αυτά τα θετικά αποτελέσματα στα ζητήματα περιβάλλοντος. Δεν είχαμε και δεν έχουμε θέματα διαφωνίας. Άλλωστε και στα θέματα που αφορούν τα στερεά απόβλητα, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, είμαστε η πιο πρωτοπόρα Περιφέρεια”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μεταφοράς αστικών αποβλήτων από Κέρκυρα και Λευκάδα, ο Περιφερειάρχης είπε πως την ίδια ημέρα που εγκρίθηκε από το Υπουργείο η κατασκευή του εργοστασίου στην Ήπειρο, εγκρίθηκε και για την Κέρκυρα. “Έκτοτε δεν έκαναν καμία περαιτέρω κίνηση, ενώ εμείς φράσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα, παρά τον 1,5 χρόνο καθυστέρηση”, υπογράμμισε για να προσθέσει ότι η Κέρκυρα μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει τους χώρους που έχει. “Δεν μπορεί να λέμε να φύγουν από μένα τα απορρίμματα και να πάνε στο γείτονα”, συμπλήρωσε.

Ως προς το θέμα της Λευκάδας, ο Περιφερειάρχης είπε και τα εξής: “Η αλήθεια είναι ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο, παρουσία όλων των δημάρχων να βοηθήσουμε. Εμείς δεν είπαμε όχι. Όπως δεν είπε ευθαρσώς όχι και κανένας Δήμαρχος, πλην ενός που διαφωνούσε με τη λειτουργία ΧΥΤΑ στο Δήμο του. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να έχουμε σοβαρότητα, υπευθυνότητα και να μην παρασυρόμαστε από κάποια πράγματα που στιγμιαία φαίνονται δύσκολα. Δεν είναι τίποτε δύσκολο, όταν αγωνίζεσαι και όλα επιτυγχάνονται. Δεν μπορεί να μιλάμε για τη Λευκάδα, που έχει ένα με ενάμιση αυτοκίνητο την ημέρα. Για την Κέρκυρα δηλώνω καθαρά δεν έχουμε δεσμευτεί σε κανέναν, αλλά είπαμε να τους βοηθήσουμε όταν κατασκευαστεί το εργοστάσιο, γιατί και έτσι θα βοηθηθούμε και μεις καθώς θα μειωθεί η τιμή

 

epiruspost.gr