Ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου η εκλογική διαδικασία για τηνσυγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Οι εκλογές διεξάγονται στον απόηχο της πρωτοφανούς αντιπαράθεσης, μεταξύ δύο δικαστικών Ενώσεων (Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων), αλλά και μεταξύ των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τους τόσο για την διάταξη που επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.), όσο και για το ασφαλιστικό ζήτημα.
        Συνολικά δεκαοκτώ εισαγγελείς διεκδικούν την θέση του Προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, μεταξύ των οποίων γνωστά πρόσωπα από τον χειρισμό σημαντικών υποθέσεων, όπως ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Ανδρεάς Κατεβάτης, που είχε προτείνει την καταδίκη Μάκη Ψωμιάδη για την υπόθεση της ΑΕΚ, η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροζαλία Λάλλη, που είχε ασκήσει δίωξη κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για ξέπλυμα χρήματος, αλλά και ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Μητρούλιας, που είχε ζητήσει την παραπομπή 6 ατόμων στο εδώλιο για την «κομπίνα» των 28 εκατομμυρίων που στήθηκε στο γυναικείο μοναστήρι «Αναστάσεως του Χριστού – Εμμαούς» στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης.
  Στους διεκδικητές συγκαταλέγονται και ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Νικόλαος Καλλίδης, οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Γεώργιος Δούβας, Αντώνιος Παπαματθαίου, Αρετή Σκαφιδά και Ευθυμία Σωτηροπούλου, αλλά και οι Αντιεισαγγελείς Πρωτοδικών Θεοδούλη Επιγαρίδου, Σωτήρης Μπουγιούκος, Γεώργιος Νούλης, Ιωάννης Παναγόπουλος, Σπυριδούλα Σταυράτη και Χριστιάνα Φραγκιά. Ωστόσο ως ‘φαβορί” της εισαγγελικής εκλογικής κούρσας θεωρούνται οι έμπειροι εισαγγελείς Δημήτρης Ασπρογέρακας και Πάρης Αδάμης αλλά και οι απερχόμενοι Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και Δημήτρης Ζημιανίτης.
Πάρης Αδάμης
Το 2010 ο Πάρης Αδάμης ανακηρύχθηκε εισαγγελέας της χρονιάς από την παγκόσμια Ομοσπονδία Εισαγγελέων. Έχει διατελέσει εισαγγελέας-εποπτεύων του ΣΔΟΕ και έγινε γνωστός από τη δίκη του χρηματιστηρίου, όπου μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία πρότεινε την ενοχή 11 κατηγορουμένων. Ακολούθησε η θητεία του στο ΣΔΟΕ κατά τη διάρκεια της οποίας ερεύνησε περισσότερες από χίλιες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος παραπέμποντας στον ανακριτή εκατοντάδες κατηγορούμενους. Πρώην βαλκανιονίκης σκοπευτής με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και δυο μάστερ στα νομικά αλλά και τα οικονομικά, ο εισαγγελέας έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ αυτών την έρευνα για την δωροδοκία ελλήνων γιατρών μέσω της εταιρίας «De Puy», το σκάνδαλο του ΟΤΕ, την υπόθεση των άγονων αεροπορικών γραμμών κ.α.
Δημήτρης Ασπρογέρακας
Γεννημένος στη Βόνιτσα το 1956, ανήκει στη γενιά των εισαγγελέων της δεκαετίας του ’80 και υπηρέτησε αρκετά χρόνια στην επαρχία πριν επιστρέψει στην Αθήνα. Έχει χειριστεί μεγάλες υποθέσεις με αντικείμενο το οικονομικό έγκλημα, ενώ για τρία χρόνια υπηρέτησε στη θέση του εισαγγελέα αρμόδιου για το ΣΔΟΕ, από την οποία παραιτήθηκε το 2000. Ήταν ο εισαγγελέας στην πολύκροτη υπόθεση με τις μετοχές φούσκες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ προσφάτως απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης στην υπόθεση εκλογής του Ισίδωρου Ντογιάκου στη θέση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, καθώς συνυπολογίστηκε το όνομα του κ. Ασπρογέρακα στον κατάλογο των υποψηφίων για την θέση χωρίς να έχει υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα της προαγωγής του, αλλάζοντας τις ισορροπίες και τον απαιτούμενο αριθμό για την ανάδειξη κάποιου στην θέση του επικεφαλής.
 
Τζαβέλλας και Ζημιανίτης
Ο εκλεγμένος δύο φορές Πρόεδρος της ΕΕΕ Κωνστανίνος Τζαβέλλας μαζί με τον νυν γραμματέα Δημήτρη Ζημιανίτη διεκδικούν εκ νέου την ψήφο των συναδέλφων τους . Οι τελευταίοι χειρισμοί τους σχετικά με τις ανακοινώσεις της ΕΕΕ, οδήγησαν σε παραίτηση 5 μέλη του Δ.Σ. Της ΕΕΕ. Γνωστός και ως «πράσινος» εισαγγελέας εξαιτίας της θητείας του στο πόστο του εισαγγελέα Περιβάλλοντος, ο κ. Τζαβέλλας είχε τοποθετηθεί τον Άυγουστο του 2012 εποπτεύων εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.
Ο μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας της ΕΕΕ Δημήτρης Ζημιανίτης διετέλεσε πρώτος εκπρόσωπος Τύπου της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, μια θέση που είχε θεσπιστεί από το 1989 αλλά ενεργοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010. Τον Σεπτέμβριο του 2014 διεκδίκησε την θέση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών, χάνοντας τελικά τις εκλογές από τον σημερινό Προϊστάμενο Ηλία Ζαγοραίο. Τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε ως εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων, συναποφασίζοντας με τον εκάστοτε αρμόδιο ανακριτή για την προφυλάκιση ή μη κατηγορουμένων. Από το 2002 έως το 2008 υπηρέτησε με απόσπαση στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύμβουλος σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ έχει επιλεγεί αναπληρωματικό μέλος της Επιβλέπουσας Επιτροπής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
http://www.altsantiri.gr/
http://xiromeronews.blogspot.gr/