Στον εισαγγελέα και στον ανακριτή Καλαμάτας, κατά περίπτωση, οδηγήθηκαν σήμερα τα μέλη της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωση που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας κι ενέχονται στην καλλιέργεια χασίς και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχές της Αρκαδίας, της Κορινθίας και Μεσσηνίας και της Αττικής.

Αναλυτικά, για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί, ευρείας κλίμακας ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και της Αττικής, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν συνολικά είκοσι εννέα άτομα, εκ των οποίων 27 είναι Έλληνες, ηλικίας από 22 έως 78 ετών και δύο Αλβανοί 31 και 49 ετών, ενώ διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε σπίτια και άλλους χώρους.

Από τους συλληφθέντες, οι 27 κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ δύο Έλληνες για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με την υπόθεση εμπλέκονται ακόμη τέσσερα άτομα, τρεις Έλληνες 43, 44, 45 ετών και ένας 34χρονος Αλβανός, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι είναι έγκλειστοι στις φυλακές Κορυδαλλού, Ναυπλίου και Μαλανδρίνου, για παρόμοια αδικήματα.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τα βεγγαλικά, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ επιπλέον η δικογραφία περιλαμβάνει και κατηγορίες σε βάρος ατόμων για προμήθεια ναρκωτικών από την εγκληματική οργάνωση.

Επιπλέον, σε βάρος των είκοσι επτά μελών της εγκληματικής ομάδας, που συνελήφθησαν, εκκρεμούσαν και ισάριθμα εντάλματα σύλληψης του ανακριτή Καλαμάτας.

Αναφορικά με το χρονικό της εξάρθρωσης, όπως ανακοινώθηκε, μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τις αρχές Αυγούστου του 2015, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την καλλιέργεια χασίς και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως χασίς και κοκαΐνης, σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής.

Από την παράνομη δραστηριότητά τους αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών αλλά και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.

Προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία «αχυρανθρώπων» αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών.

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους, οχήματα και αλλού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ποσότητα χασίς ενός κιλού και 278,5 γραμμαρίων, 27 δενδρύλλια κάνναβης, ποσότητα κοκαΐνης 158,2 γραμμαρίων, τρία ναρκωτικά χάπια, το χρηματικό ποσό των 6.240 ευρώ, πέντε ζυγαριές ακριβείας, τρία κυνηγετικά όπλα, δέκα φυσίγγια, επτά σουγιάδες, σπρέι πιπεριού, 39 κροτίδες, τέσσερα οχήματα και πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, είχαν συλληφθεί δώδεκα επιπλέον άτομα κατά διαστήματα και είχαν κατασχεθεί συνολικά πάνω από τέσσερα κιλά χασίς, πάνω από ένα κιλό κοκαΐνης, δενδρύλλια κάνναβης, χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 13.000 ευρώ κ.ά., τα οποία συνδέονται με διαφόρους τρόπους με την εγκληματική οργάνωση, την πρώτη φορά στις 26 Αυγούστου 2015 κι ακολούθως στις 6 Οκτωβρίου, στις 11 Οκτωβρίου, στις 12 Οκτωβρίου, στις 12 Νοεμβρίου, στις 3, 21 και 27 Δεκεμβρίου 2015 και στις 3 Απριλίου του 2016.

Οι αστυνομικές αρχές υπολογίζουν πως από την εγκληματική τους δράση, η οποία έχει συστηματικό χαρακτήρα, είχαν διακινήσει πάνω από είκοσι πέντε κιλά κάνναβης και πάνω από πέντε κιλά κοκαΐνης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 700.000 ευρώ.

Το προανακριτικό έργο συνεχίζεται από το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, καθώς και η τυχόν εμπλοκή η συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

 

newsbeast.gr