Με ξεχωριστή λαμπρότητα και κάθε επισημότητα ξεκίνησε από σήμερα ο εορτασμός για την εθνική επέτειο της «28ης Οκτωβρίου 1940» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας και αναμένεται να κορυφωθούν αύριο Τετάρτη με την Επίσημη Δοξολογία και την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου, όπως ενημερώθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν:
Στο Αγρίνιο ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής,
Στην Πάτρα η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Αθανασία Αναγνωστοπούλου,
Στον Πύργο ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και οι Αντιπεριφερειάρχες
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Αγρίνιο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις στην Πάτρα, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά στην Ι.Π. του Μεσολογγίου, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος στον Πύργο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος στο Δήμο Αιγιαλείας, οι Αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Υφαντής και Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας στο Αγρίνιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Διαχείρισης Περιουσίας Λάμπης Αριστειδόπουλος στη Βάρδα και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος στην Αμαλιάδα.
Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Αναστασία Τογιοπούλου θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις του Δήμου Ερυμάνθου.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι: Αχαΐας Θ. Νασιώτης θα βρίσκεται στο Δήμο Καλαβρύτων, Αιτωλοακαρνανίας Σάββας Αυγέρης στο Θέρμο, Απόστολος Ευθυμίου στο Νεοχώρι – Κατοχή, Έφη Καρδαρά στην Αμφιλοχία, Τάκης Κοκκινοβασίλης στο Ματαράγκα, Νάνσυ Κωνσταντοπούλου στη Ναύπακτο, Γιώργος Τσόγκας στη Βόνιτσα, Νίκος Μπαλαμπάνης στο Ευηνοχώρι, Ηλείας Παναγιώτης Πλατανιάς στα Κρέστενα, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος στη Ζαχάρω και Εύη Βεργοπούλου στην Αρχαία Ολυμπία.

Το πρόγραμμα για την 28η Οκτωβρίου
Στην Πάτρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις πιο κάτω εκδηλώσεις:
7.30 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλως των εκκλησιών φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και οι Μουσικές του Δήμου θα περιέλθουν στους δρόμους της πόλης παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια.
8.00 π.μ. Έπαρση της σημαίας.
11.00 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου (τέλος προσέλευσης επισήμων 10.50 π.μ).
11.30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο της Ελευθερίας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης) όπου θα υπάρχει τιμητική φρουρά από σημαιοφόρους των Λυκείων και Γυμνασίων των Πατρών. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων.
12.00 μ. Παρέλαση προ των επισήμων στην πλατεία Τριών Συμμάχων των Σωματείων, Οργανώσεων, Αντιπροσωπειών του Πανεπιστημίου Πατρών, ΤΕΙ μαθητών, ΕΕΣ, Τμημάτων Στρατού, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,
17.31 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην κεντρική προβλήτα Αγ. Νικολάου. Τιμές θα αποδώσει κατά τα κεκανονισμένα, Τμήμα Στρατού μετά της Μουσικής του Δήμου.

Για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις:
7.00 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλως των εκκλησιών με φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.
8.00 π.μ. Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου.
8.15 π.μ. Φιλαρμονιές θα περιέλθουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα εκτελούν θριαμβευτικά Θούρια και Εμβατήρια.
10.00 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυριδώνος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Εκφώνηση Πανηγυρικού της ημέρας από τον Διευθυντή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου.
11.15 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο Πεσόντων των Τελευταίων Πολέμων (Τρίγωνο) και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων. Προσκλητήριο Πεσόντων Μεσολογγιτών κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο και σιγή ενός λεπτού.
11.30 π.μ. Παρέλαση προ των επισήμων στην πλατεία Κέννεντυ αναπήρων και θυμάτων πολέμου, Σωματείων, Οργανώσεων, μαθητών, σπουδαστών, ΤΕΙ μαθητών, ΕΕΣ, Τμημάτων Στρατού.
17.00 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην κεντρική πλατεία.

Στον Πύργο θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:
7.00 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλως των εκκλησιών.
8.00 π.μ. Έπαρση της σημαίας στο Μνημείο των Ηρώων με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και της φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων».
10.00 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανού (τέλος προσέλευσης επισήμων 09.59 π.μ).
10.30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Ηρώων. Κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων.
10.45 π.μ. Παράθεση δεξίωσης από τον Δήμαρχο Πύργου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο προς τιμήν των Αρχών.
11.30 π.μ. Παρέλαση προ των επισήμων στην οδό Μανωλοπούλου των Σωματείων, Οργανώσεων, μαθητών, σπουδαστών, ΤΕΙ μαθητών, ΕΕΣ, Τμημάτων Στρατού, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
17.30 μ.μ. Υποστολή σημαίας.
19.00 μ.μ. Στο θέατρο «Απόλλων» ο λαογραφικός όμιλος Πύργου «Ηλείων παράδοσις» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο με θέμα την προσφορά των κατοίκων στον πόλεμο του 1940. Θα ακολουθήσει σχετική ομιλία από τον ιστορικό – καθηγητή Παναγιώτη Φύττα και στη συνέχεια χορευτικά τμήματα του ομίλου θα παρουσιάσουν δρώμενα και παραδοσιακούς χορούς από την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία και την Ήπειρο.

 

Homepage

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.