Συγκλονίζει η περιγραφή του πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού Ανδρέα Πετρόπουλου για την επιχείρηση διάσωσης των εννέα ναυτικών του φορτηγού πλοίου που προσάραξε ανοιχτά της Άνδρου τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού κατάφερε μετά από 2 ώρες να περισυλλέξει με ασφάλεια τους ναυαγούς. Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου περιγράφει στην ΕΡΤ τις ώρες αγωνίας που πέρασαν τα στελέχη του πολεμικού ναυτικού που για δυο ώρες πάλευαν με τους ισχυρούς ανέμους για να σώσουν τον κόσμο που ζητούσε βοήθεια, παραμονή των Χριστουγέννων.

Μόνο η γέφυρα του πλοίου είχε μείνει έξω από το νερό κι εκεί συγκεντρώθηκαν οι 9 ναυτικοί. Η θάλασσα φουρτουνιασμένη με τον βοριά να φτάνει τους 30 κόμβους που μεταφράζονται σε 7 με 8 μποφόρ. Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού μιλά στην ΕΡΤ τονίζοντας πως δεν υπήρχε περιθώριο να μην γίνει άμεση εγκατάλειψη του πλοίου.

«Η αγωνία του θανάτου ήταν στα βλέμματά τους και δεν μας επέτρεπε να καθυστερήσουμε άλλο. Το πλοίο βούλιαζε μπροστά μας. Δεν υπήρχε χρόνος να φύγουμε και να γυρίσουμε. Αν καθυστερούσαμε 30 λεπτά, θα ήταν πνιγμένοι» περιγράφει τις σκηνές που έζησε ο πλωτάρχης του ΠΝ.

Όπως εξήγησε η αρχική αποστολή ήταν «να τους μαζέψουμε λίγους-λίγους» αλλά όπως διαπίστωσε όταν βρέθηκε πάνω από το πλοίο «δεν υπήρεχε περιθώριο να αφήσουμε κανέναν».

Το εμπορικό πλοίο είχε προσαράξει σε απόκρημνο κατακόρυφο σημείο και από τα χτυπήματα στους βράχους είχε αρχίσει να βυθίζεται. Τη στιγμή που ο διασώστης έδωσε σήμα για την ανέλκυση του προτελευταίου ναυτικού, ένα τεράστιο κύμα έσκασε πάνω στη γέφυρα σκεπάζοντας τα πάντα.

Το ελικόπτερο του ΠΝ «βάλλεται» συνεχώς από πλάγιους ανέμους, παρ’ όλα αυτά για 2 ώρες παρέμεινε ακίνητο πάνω από το πλοίο που βυθίζονταν και βοηθούσε τους ναυτικούς.

Μετά από δυο και πλέον ώρες σκληρής προσπάθειας από τα ιπτάμενα στελέχη του πολεμικού ναυτικού οι 9 ναυτικοί μεταφέρθηκαν στο Κοτρώνι του Μαραθώνα που τους παρέλαβε το ΕΚΑΒ και άνδρες του Λιμενικού. Οι ναυτικοί ευχαρίστησαν το πλήρωμα του ελικοπτέρου που γι’ αυτούς αποτέλεσαν το διασωστικό πνεύμα των Χριστουγέννων.