Ο δράστης, κοντά στην οικία του, είχε προβεί σε λαθρανασκαφή ταφικού πίθου που χρονολογείται τον 4ου αιώνα Π.Χ..Κατασχέθηκαν επίσης έξι αρχαία αντικείμενα τα οποία ο 63χρονος είχε αφαιρέσει από το  ταφικό μνημείο

Συνελήφθη, χθες (9-1-2016) το απόγευμα, στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας, ένας ημεδαπός άνδρας, ηλικίας 63 ετών σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, «κακουργηματικού χαρακτήρα», για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα ο δράστης, πολύ κοντά στην οικία του στην Αμαλιάδα, είχε προβεί σε λαθρανασκαφή, ανοίγοντας οπή στο έδαφος η οποία  κατέληγε σε ταφικό μνημείο.

Από την αυτοψία που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας πρόεκυψε ότι η λαθρανασκαφή είχε πραγματοποιηθεί πρόσφατα, ενώ ο δράστης είχε επιμελώς σκεπάσει την τρύπα με κλαδιά και αντικείμενα ώστε να μην γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του 63χρονου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής :

•       Εξωτερικά του σπιτιού, κάτω από το μπαλκόνι, ένα κουβά με νερό, στον οποίο ο δράστης είχε τοποθετήσει ένα αγγείο προκειμένου πλυθεί από τις λάσπες και σε κοντινή απόσταση ένα χάρτινο κουτί με τμήματα αγγείων.
•       Εσωτερικά της οικίας και συγκεκριμένα σε αποθηκευτικό χώρο αναδιπλούμενου κρεβατιού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμα τρία αρχαία αντικείμενα.

Μετά από εξέταση του ταφικού μνημείου και των αρχαίων αντικειμένων από αρχαιολόγο της εφορείας αρχαιοτήτων Ηλείας, προέκυψε ότι το σημείο της λαθρανασκαφής είναι ταφικός πίθος, μεγάλου μεγέθους και βάθους 1,7 μέτρων ο οποίος χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ..

Επισημαίνεται ότι, τα αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν αποτελούν κτερίσματα τα οποία ο 63χρονος είχε αφαιρέσει από τον ταφικό πίθο και χρονολογούνται ομοίως τον 4ο αιώνα π.Χ. Αναλυτικότερα :

•       Μια λάγινος με ερυθρή διακόσμηση,
•       Μια κοτύλη,
•       Ένα λύχνο,
•       Ένα κύαθο,
•       Ένα σκυφίδιο,
•       Ένα κάνθαρο με εγχάρακτη διακόσμηση.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στον πυθμένα του ταφικού μνημείου βρήκαν και κατέσχεσαν ένα σκερπανι, ένα μυστρί και δυο ξύστρες τα οποία είναι εργαλεία που δράστης είχε χρησιμοποιήσει για τη λαθρανασκαφή.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας και κρατείται προκειμένου οδηγηθεί ενώπιον του Ανακριτή.

Όλα τα αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν παραδόθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας ενώ την προανάκριση και τις έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται, διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας.