Αν κάποιος θέλει να απολαύσει μερικές γαλήνιες ημέρες μέσα στη φύση, σε έναν τόπο που κρατά ακόμη την παράδοση, τότε το Δίλοφο στα Ζαγοροχώρια είναι ένας ιδανικός προορισμός.

Χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης, έχει λιγοστούς κατοίκους άλλα ιδιαίτερα φιλόξενους. Ένα από τα πράγματα που θα σας κάνει εντύπωση φτάνοντας εκεί και το οποίο έχει βοηθήσει στο να διατηρηθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του είναι ότι απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων μέσα από τον οικισμό. Έτσι έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε στα πλακόστρωτα στενά απολαμβάνοντας μια σπάνια ηρεμία. Το Δίλοφο έχει διατηρήσει αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και σε αυτό επιτρέπονται μόνο αναστηλώσεις και ανακατασκευές παλαιών κτισμάτων.

Περπατώντας κανείς στα λιθόστρωτα καλντερίμια του χωριού μπορεί να θαυμάσει την ζαγορίτικη αρχιτεκτονική και τα κτίσματα που είναι φτιαγμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο. Πρόκειται για ένα πραγματικά επιβλητικό χωριό που ξεχωρίζει και κερδίζει τις καλύτερες εντυπώσεις. Αν επισκεφτείτε το Δίλοφο αξίζει να δείτε οπωσδήποτε την Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα, κοντά στο χωριό στην τοποθεσία «Σκούρτη» και την Αναγνωστοπούλειο σχολή, που λειτούργησε ως Αρρεναγωγείο και έπειτα ως Δημοτικό σχολείο και βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.

Αν κάνετε ένα ταξίδι στην περιοχή και αποφασίσετε να μείνετε στο Δίλοφο, η επιλογή σας θα σας ανταμείψει καθώς υπάρχουν παραδοσιακοί και φιλόξενοι ξενώνες που θα φροντίσουν να κάνουν άνετη τη διαμονή σας. Χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το Δίλοφο, το οποίο είναι μόλις 32 χιλιόμετρα μακριά από τα Ιωάννινα, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια, τη χαράδρα του Βίκου, τη στάνη των Σαρακατσαναίων, η οποία βρίσκεται λίγο μετά το Τσεπέλοβο και να θαυμάσετε τα ξακουστά γεφύρια της περιοχής.

Το Δίλοφο αλλά και τα τριγύρω χωριά, αν και αποτελούν δημοφιλή χειμερινό προορισμό έχουν μαγευτικά τοπία και την άνοιξη και αυτή αποτελεί μια ιδανική εποχή για περιπάτους και πεζοπορίες. Αν είστε λάτρεις των extreme sports τότε θα βρείτε στην περιοχή εταιρείες που οργανώνουν καταβάσεις ράφτινγκ, μια εξαιρετική εμπειρία στα όμορφα ποτάμια της Ηπείρου.

dilofo2dilofo3dilofo4dilofo5dilofo6

Πηγή φωτογραφιών: dilofo.gr , newsbeast.gr