Έχοντας σχέση τόσο με την απέραντη επτανησιακή παράδοση όσο και με την επικράτεια της ηπειρωτικής Ελλάδας η Λευκάδα είναι ένας μοναδικός και λατρεμένος προορισμός. Διαθέτει πολλά μνημεία, πολλά συνταρακτικά τοπία, μοναδικά ακρογιάλια και είναι πανεύκολη η πρόσβαση! Πάμε να δούμε τα 10 must do, που δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα στο πανέμορφο αυτό νησί!
Η Πόλη της Λευκάδας, ένα κόσμημα
Το πανέμορφο λιμάνι της Λευκάδας είναι ταυτόχρονα και η πρωτεύουσά της. Η βόλτα στην απίστευτη αυτή πολιτεία είναι από τις πρώτες απολαύεις. Έχει μια ιδιαίτερη ρυμοτομία, που επιτρέπει να «χαθεί» κάποιος στα υπέροχα καντούνια, που πηγαίνουν ακτινωτά με βάση έναν κύριο κορμό. Οι δρόμοι είναι πλακόστρωτοι, οι αυλές μοσχοβολάνε και το σκηνικό μοιάζει βγαλμένο από μια άλλη εποχή. Υπέροχα νεοκλασικά σπίτια και αρχοντικά δείχνουν την σημασία της Λευκάδας και τον πλούτο της, ενώ πανέμορφα ουζερί, καφέ και μπαράκια δημιουργούν τον σύγχρονο, κεφάτο ιστό.
Το εμβληματικό φρούριο της Αγίας Μαύρας
Το κάστρο στην είσοδο της πόλης αποτελεί σήμα – κατατεθέν της Λευκάδας και η βόλτα στο εσωτερικό του θα σας μαγέψει. Είναι χτισμένο στην αρχές του 14ου αιώνα από τον Ιταλό Τζιοβάνι Ορσίνι – η Λευκάδα είχε και έχει πολλές σχέσεις με την Ιταλία και την Σικελία. Υπήρξε σημαντικότατο αμυντικό φρούριο για την απόκρουση των πειρατών, ενώ τώρα είναι σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο στο οποίο γίνονται οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης, ένας πολύ σημαντικός θεσμός.
Η εκπληκτική λιμνοθάλασσα
Η Λευκάδα είναι προικισμένη με μια από τις σημαντικότερες λιμνοθάλασσες του κόσμου! Πριν αφεθείτε στην μαγεία των σμαραγδένιων παραλιών, δείτε αυτόν τον εκπληκτικό υδροβιότοπο, που προστατεύεται από την διεθνή συνθήκη Ramsar και αποτελεί ένα πραγματικό καταφύγιο άγριας ζωής. Θα θαυμάσετε εκτός των άλλων και το παραδοσιακό ιχθυοτροφείο, που μετράει περισσότερο από έναν αιώνα ζωής.
Θαυμάστε το Αρχαιολογικό Μουσείο
Η Λευκάδα κατά μία ρηξικέλευθη αντίληψη του γερμανού αρχαιολόγου Wilhelm Dörpfeld, είναι η πραγματική Ιθάκη. Στην προσπάθειά του να τεκμηριώσει αυτήν την άποψη, έκανε συστηματικές ανασκαφές στις αρχές του 20ου αιώνα, που έφεραν στο φως αμύθητους θησαυρούς από την Παλαιολιθική Εποχή, μέχρι και τον 2ο αιώνα μετά Χριστό. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα μαγευτείτε από τα πλούσια και σημαντικά εκθέματα.
Αφεθείτε στο Νυδρί
Πιθανόν το Νυδρί να αποτελεί την πιο αναγνωρίσιμη ταξιδιωτική εικόνα από την Λευκάδα. Εδώ θα αφεθείτε στην μαγεία του καλοκαιριού! Θαλάσσια σπορ, εκπληκτικές παραλίες, μοναδική νυχτερινή ζωή, αλλά και καράβια που μπορούν να σας πάνε ως το Μεγανήσι, την Ιθάκη, την Στερεά και την Κεφαλλονιά, δίνουν το στίγμα του πιο κοσμοπολίτικου θέρετρου της Λευκάδας!

Με την ελευθερία του ποδηλάτου
Η Λευκάδα προσφέρεται για ρομαντικές βόλτες με το ποδήλατο μπορείτε να νοικιάσετε επιτόπου και να γυρίσετε την πόλη της Λευκάδας ή να πάτε στις κοντινές παραλίες. Υπάρχουν πανέμορφες διαδρομές, που με το ποδήλατο θα γίνουν ακόμα πιο απολαυστικές!
Οπωσδήποτε στο Κάθισμα, στους Εκρεμνούς, στο Πόρτο Κατσίκι!
Η Λευκάδα έχει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες όλης της Μεσογείου. Με βασικό χαρακτηριστικό ότι τα κάθετα βράχια κλείνουν προστατευτικά στην αγκαλιά τους χρυσές παραλίες, με την οργιώδη βλάστηση να δεσπόζει, μπορείτε να ανακαλύψετε κρυφά διαμάντια, αλλά και τα κοσμοπολίτικα παράλια που έχουν κάνει διάσημη την Λευκάδα σε όλον τον κόσμο, όπως το Κάθισμα, οι Εκρεμνοί, το ανεπανάληπτο Πόρτο Κατσίκι!
Νησάκια για φίλημα!
Εκτός από την ίδια την Λευκάδα, με ένα βαρκάκι μπορείτε να πεταχτείτε στα κοντινά νησάκια, την Καστό και τον Κάλαμο, που αποτελούν μαγεμένους τόπους. Πέρα από τις εκπληκτικές παραλίες, θα σας μαγέψουν οι σπηλιές, που δημιουργούν ένα εκπληκτικό παράλιο σκηνικό!
Στην μαγεία της Ακόνης
Η Ακόνη είναι ένα καταπράσινο θαύμα, που οφείλει την μαγευτική του αύρα στους καταρράκτες. Πέρα από τις παραλίες, η Λευκάδα έχει μια συνταρακτική ενδοχώρα, που θα σας αποκαλύψει τα μυστικά της και θα σας γεμίσει εικόνες και αρώματα!
Γεύσεις Ιονίου
Η γαστρονομία της Λευκάδας συνταιριάζει μοναδικά την επτανησιακή κουλτούρα των γεύσεων, με την στερεοελλαδίτικη παράδοση. Ναι, θα δοκιμάσετε μοναδικό ψάρι πλακί, χταπόδι στιφάδο, αρωματικές πίτες. Αλλά, να είστε έτοιμοι και για αμαρτωλά κοκορέτσια και ψητά, έχει μεγάλη παράδοση η Λευκάδα!

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΚΤΕΛ Λευκάδας 2645022364
Αρχαιολογικό Μουσείο 2645021635