Η μεγάλη ευκαιρία που μας δίνει το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ (ή Πακέτο Γιούνκερ όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε) είναι πλέον προ των πυλών.

Σε λίγες μέρες η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει τα 25 projects που πιστεύει ότι έχουν μεγάλη εμπορική και ανταποδοτική αξία και θα τα βάλει στο τραπέζι της Παγκόσμιας Επενδυτικής Κοινότητας.

Αυτά τα έργα δημόσιου ή ιδιωτικού ενδιαφέροντος θα είναι κρίσιμα για το αύριο της Ελληνικής Οικονομίας. Συνεπικουρούμενα από το ΕΣΠΑ 2014-2020 θα προσπαθήσουν να δώσουν ώθηση στην ρημαγμένη οικονομία ενώ θα δώσουν μία νέα ευκαιρία στον κατασκευαστικό κλάδο.

Αυτό που τώρα είναι αναγκαίο είναι, πρώτον να υπάρξει σωστή ιεράρχηση των έργων που θα προτείνει ο Δημόσιος Τομέας. Θα ήταν μέγα λάθος αν προκρίναμε έργα με πολιτικό πρόσημο και όχι με τεχνοκρατικό.

Τα έργα που θα προταθούν για να βρουν πρόσφορο έδαφος πρέπει να έχουν εμπορικό χαρακτήρα, να είναι ώριμα μελετητικά και να δώσουν γρήγορα ανταπόδοση όχι μόνο στον επενδυτή αλλά και στην κοινωνία.

Αυτά τα έργα θα κληθούν να αλλάξουν τη χώρα όχι μόνο να την προοδεύσουν και σε αυτό το βήμα χρειάζεται σύνεση, επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και δουλειά, πολύ δουλειά για να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα.

Μέχρι σήμερα, μέσω των 4 ΕΣΠΑ έχουμε δει πολλά έργα που δεν θα έπρεπε να προχωρήσουν καθώς υπήρχαν άλλα πιο αναγκαία. Όμως το είδαμε. Τώρα λίγο πριν ανοίξει ο φάκελος και αποκαλυφθούν όλα τα έργα που θέλει το Κράτος να προχωρήσει πρέπει να σκεφτούμε ποια είναι τα πραγματικά αναγκαία έργα αυτή την περίοδο, που θα δώσουν ένα μεγάλο plus για το μέλλον.

Ήδη αρκετά έργα έχουν διαρρεύσει και ομολογώ πως από αυτά έχω διακρίνει 1-2 που θα μπορούσαν να περιμένουν ή να δώσουν την θέση τους σε κάποιο άλλο έργο, πιο σημαντικό, πιο επείγον.

Δεν θα προκαταλάβω τις εξελίξεις, ας ανακοινωθούν τα έργα και τότε θα τα κρίνουμε. Κύριος κριτής όμως θα είναι η επενδυτικη κοινότητα που θα καλεστεί να τα χρηματοδοτήσει.

Και σε αυτό το σκληρό περιβάλλον δεν πρόκειται ο μεγάλος, παγκόσμιος επενδυτής να βάλει χρήματα σε ένα έργο που μαθηματικά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα πάρει τα λεφτά του σχετικά γρήγορα πίσω. Αυτό σε συνθήκες πολιτικής αν συμβεί λέγεται φιάσκο ενώ σε όρους οικονομικούς λέγεται αποτυχία. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε, πάλι.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com