Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να φτάσουν στο πρωθυπουργικό γραφείο οι πρώτες μετρήσεις μετά την ολοκλήρωση όλων των θετικών μέτρων, οπότε θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες.

«Αιχμή του δόρατος» των μέτρων ανακούφισης «για τους κοινωνικά αδύναμους» και ταυτόχρονα «βαρόμετρο» για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών θεωρούν στην κυβέρνηση τη ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις, που αναμένεται να έρθει το επόμενο διάστημα, πιθανότατα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν την εν λόγω πρωτοβουλία «μητέρα των μαχών» ενόψει των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, όχι μόνο γιατί αποτελεί το τελευταίο μιας σειρών θετικών μέτρων, αλλά και γιατί αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Ενδεικτικά, χθες ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος, με συνέντευξή του («Ναυτεμπορική»), έδωσε το βασικό στίγμα, σημειώνοντας πως «από τις 6.000 ευρώ και πάνω όλοι θα έχουν 120 δόσεις» και «θα καλούνται να εξοφλήσουν οφειλές σε διάρκεια 10 χρόνων».

Σύμφωνα με υπολογισμούς το θέμα των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τουλάχιστον 900.000 οφειλέτες, έναν πράγματι μεγάλο αριθμό, που στην Ηρώδου Αττικού ευελπιστούν πως είναι ικανός να επηρεάσει ακόμα και τη δημοσκοπική ψαλίδα που παραμένει «κολλημένη» στα ίδια υψηλά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου έχει εναποθέσει τις τελευταίες ελπίδες του για αντιστροφή του κλίματος σε ένα τρίπτυχο: 120 δόσεις, κόκκινα δάνεια και επίδομα ενοικίου. Είναι εξάλλου παγιωμένη η άποψη στην κυβέρνηση –μένει να αποδειχθεί στην πράξη– πως τις εκλογές τις κερδίζει η οικονομία, υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο τις επιπτώσεις των Πρεσπών στο εκλογικό αποτέλεσμα. Πηγές που γνωρίζουν καλά τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης σημείωναν στην «Κ» πως οι αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών θα ληφθούν ανάλογα με τον αντίκτυπο που θα έχουν στην κοινωνία αυτές οι πρωτοβουλίες, οι οποίες άλλωστε είναι και οι τελευταίες στη σκακιέρα.

Αυτό σημαίνει πως τέλη Μαρτίου που θα φτάσουν στο πρωθυπουργικό γραφείο οι πρώτες μετρήσεις μετά την ολοκλήρωση όλων πλέον των θετικών μέτρων, θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις, καθώς, παρά τα διάφορα σενάρια, ο κύβος για τον χρόνο των εκλογών δεν έχει ακόμα ριφθεί. Αν οι μετρήσεις δείχνουν πως η ψαλίδα κλείνει, θα παραμείνει στο τραπέζι το σενάριο του Οκτωβρίου. Διαφορετικά όλοι οι δρόμοι θα οδηγούν προς τον Μάιο. Προς αυτή την κατεύθυνση συντείνει ένα ακόμα επιχείρημα: Οι πολλαπλές εκλογές μειώνουν την αποχή, που θεωρείται ένας μεγάλος αντίπαλος για το Μαξίμου. Το βασικό, πάντως, ερώτημα που πρέπει να τεθεί για να γίνει η σωστή ερμηνεία της σκέψης του πρωθυπουργού όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών είναι το εξής: Σε ποιον εκλογικό χρόνο και με ποιο τρόπο θα αναδειχθεί καλύτερα η διαιρετική τομή «πρόοδος – συντήρηση» που έχει θέσει ο κ. Τσίπρας; Η σωστή απάντηση οδηγεί στην ημερομηνία των εκλογών.

Τέλος, οι δύο εναπομείνασες –κορυφαίες– θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν χάσει τη δυναμική τους και έχουν αποτύχει, αντί, όπως ήλπιζε το Μαξίμου, να εξελιχθούν σε καταλύτη. Ο λόγος για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις σχέσεις Kράτους – Eκκλησίας. Και στις δύο περιπτώσεις δεν αναμένονται εκπλήξεις. Οσον αφορά, μάλιστα, τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, η κατάληξη μπορεί να είναι μία νέα οπισθοχώρηση για την κυβέρνηση. Το είπε εμμέσως πλην σαφώς χθες και ο κ. Γαβρόγλου, όταν σχολιάζοντας το θέμα ανέφερε σε μία αποστροφή του: «Θέλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια συζήτησης», προσθέτοντας πως «αν χρειαστεί θα κάνουμε αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας».


kathimerini.gr