Αρχική ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ Τι ποστάρουν οι άνδρες και τι οι γυναίκες στο Facebook; Τα δύο...

Τι ποστάρουν οι άνδρες και τι οι γυναίκες στο Facebook; Τα δύο φύλα διαφέρουν πολύ

Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ζεστές και συγκαταβατικές, αλλά όχι λιγότερο δυναμικές, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε με βάση 10.000 αναρτήσεις.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές διαφορές στη συμπεριφορά και τον τρόπο έκφρασης των ανδρών από εκείνον των γυναικών. Μια πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, αποδεικνύει ότι αυτό είναι εμφανές και στις αναρτήσεις στο Facebook.

Ομάδα ψυχολόγων και ειδικών ηλεκτρονικών υπολογιστών από τα Πανεπιστήμια της Μελβούρνης και της Πενσιλβανίας μελέτησαν περισσότερες από 10.000 αναρτήσεις στα προφίλ χρηστών του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου για δύο ολόκληρα χρόνια, εστιάζοντας στη γλώσσα που αυτοί χρησιμοποιούν και το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων. Στόχος; Να εντοπιστούν οι ομοιότητες και οι διαφορές στον τρόπο έκφρασης των δύο φύλων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, λοιπόν, οι γυναίκες συνήθως χρησιμοποιούν πιο ζεστές και ευγενικές λέξεις στο status update, ενώ οι άνδρες τείνουν να εκφράζουν συχνότερα θυμό και να χρησιμοποιούν πιο εριστική και αντιδραστική γλώσσα.

Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί ότι, παρά τον εντονότερο συναισθηματισμό τους,οι γυναίκες ποστάρουν με τον ίδιο δυναμισμό και αποφασιστικότητα σε σύγκριση με τους άνδρες. Και, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν τα 26 έτη, αυτά τα δύο χαρακτηριστικά σκιαγραφούν ενδεχομένως τις αλλαγές στην κοινωνική θέση και τις αντιλήψεις που έχουν πετύχει οι γυναίκες αυτής της γενιάς.

Στο Facebook, λοιπόν, ο τρόπος γραφής των γυναικών δείχνει περισσότερη συμπόνοια και ευγένεια, ενώ των ανδρών είναι πιο εχθρικός και απρόσωπος.

Επίσης, οι γυναίκες στις αναρτήσεις τους αναφέρονται κυρίως σε θέματα που αφορούν την οικογένεια και την κοινωνική ζωή, εκφράζοντας για αυτά θετικά συναισθήματα. Από τις συχνότερες λέξεις που χρησιμοποιούν είναι «υπέροχο», «χαρούμενος», «γενέθλια», «κόρη», «μωρό»,«ενθουσιασμένος» και «ευγνώμων».

Αντίθετα, οι άνδρες αναφέρονται συχνότερα σε θέματα που αφορούν την εργασία και τα χρήματα, ενώ οι αγαπημένες τους λέξεις σχετίζονται με τηνπολιτική, τα σπορ, τον ανταγωνισμό και δραστηριότητες όπως η χρήση όπλων ή η ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μερικές από τις πιο αγαπημένες τους λέξεις είναι «ελευθερία», «νίκη»,«ήττα», «μάχη» και«εχθρός».

Όλα αυτά δείχνουν την τάση των ανδρών να ασχολούνται με αντικείμενα ή απρόσωπα θέματα, ενώ των γυναικών να ασχολούνται με ψυχολογικά ή κοινωνικά θέματα.

Μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της έρευνας έκαναν τους γονείς να προβληματιστούν σχετικά με τις λέξεις που χρησιμοποιούν συχνότερα, απευθυνόμενοι στα παιδιά τους.

«Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε, ιδιαίτερα προς τα παιδιά μας, γίνεται μέρος της προσωπικότητάς τους», εξηγούν οι ερευνητές. «Ίσως, λοιπόν, χρησιμοποιούμε λέξεις που ενθαρρύνουν τα κορίτσια να είναι πιο ζεστά και συναισθηματικά, ενώ τα αγόρια λιγότερο. Και αυτό φαίνεται ακόμα και από τις αναρτήσεις τους στο Facebook».

womantoc.gr