Τρίτη και… φαρμακερή ήταν η χθεσινή αναβολή της δημοπράτησης του πρώτου τμήματος «Πύργος-Δουνέικα» του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, μήκους 8,14 χλμ και και προϋπολογισμού 67,2 εκατ. ευρώ, ένεκα της αποχής των εργοληπτών από τους διαγωνισμούς ως ένδειξης διαμαρτυρίας για το σχέδιο νόμου για την κοινωνική ασφάλιση. Πλέον, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να συνταχθούν νέα τεύχη δημοπράτησης για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και στη συνέχεια να σταλούν προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να οριστεί νέα ημερομηνία.

Όπως τόνισαν στελέχη του κλάδου στην εφ. «Πατρίς», η συνήθης εμπειρία έχει δείξει ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, επομένως η διεξαγωγή του διαγωνισμού αναμένεται να προσδιοριστεί κατά τον Σεπτέμβριο.

Για αυτό και το Υπουργείο Υποδομών ήδη ενέκρινε από χθες την παράταση του χρόνου υλοποίησης των εργολαβιών κατά τρεις μήνες, έως τις 16 Αυγούστου του 2016, προκειμένου να προλάβει ο ανάδοχος μελετητής να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης όλων των εργολαβιών.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η δημοπράτηση είχε οριστεί τον Μάρτιο και μετατέθηκε για τον Μάιο με την προσδοκία ότι ως τότε θα είχαν ψηφιστεί τα νομοσχέδια στη Βουλή και θα είχε λήξει η αποχή, όμως τελικά δεν είχαν… υπολογίσει την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο διαγωνισμός για το δεύτερο τμήμα έχει οριστεί για τις 17 Μαίου και για το τρίτο τμήμα στις 14 Ιουνίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υποδομών, η έγκριση του φακέλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τον Σεπτέμβριο, κάτι που σημαινει ότι μέσα στο φθινόπωρο προσδοκάται η έναρξη της χρηματοδότησης και κατ’ επέκταση των έργων.

 

patrisnews.com