Την εκλογή τριών βουλευτών Επικρατείας από τις ψήφους των Ελλήνων του εξωτερικού προτείνει στην εισήγησή της, που παραδόθηκε στον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, η αρμόδια επιτροπή που έχει συγκροτηθεί επί του θέματος, επιμένοντας σε μια ρύθμιση που έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις και παρουσιάζει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, προβλήματα συνταγματικότητας. Κι αυτό γιατί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας, παρά μόνο για τις τρεις έδρες.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων από τον κ. Χαρίτση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται οι Ελληνες εκλογείς του εξωτερικού να ψηφίζουν ασχέτως με το πόσα χρόνια βρίσκονται εκτός Ελλάδος και να εκλέγουν τρεις βουλευτές Επικρατείας. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επιτροπή εισηγείται κατά πλειοψηφία ο αριθμός των εδρών για τον οποίο θα ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού να αυξομειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Τέλος, ως προς το διαδικαστικό, οι Ελληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ασκούν το εκλογικό δικαίωμά τους διά ζώσης και μόνο σε ειδικά τμήματα που θα «στήνονται» στις πρεσβείες ή στα προξενεία της αλλοδαπής. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, κύριο μέλημα της επιτροπής ήταν η επίτευξη «ισορροπίας» ανάμεσα στο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν αλλά και στην επίδραση του εκτός συνόρων εκλογικού σώματος στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.


kathimerini.gr