Συγκεκριμένα, 15,2 γεννήσεις στις 1.000 γίνονται από γυναίκες που έχουν συμπληρώσει την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, ενώ μόλις 14,5 στις 1.000 από όσες είναι ακόμα έφηβες.

Η τελευταία φορά που ο αριθμός κυήσεων μετά τα 40 ήταν τόσο υψηλός ήταν το 1947, δηλαδή στο ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ερευνητές έκαναν και μια σύγκριση με τα ευρήματα αντίστοιχης έρευνας που είχε πραγματοποιηθεί το 1990 και κατέληξαν σε δύο συμπεράσματα:

Aπό το 1990 ως σήμερα, οι εγκυμοσύνες κατά την εφηβεία έχουν μειωθεί στο μισό, ενώ μετά τα 40 έχουν εκτοξευθεί

Πρώτον, από το 1990 έως σήμερα ο αριθμός των κυήσεων κατά την εφηβεία έχει μειωθεί στο μισό. Συγκεκριμένα, το ’90 33 νέες μητέρες στις 1.000 ήταν έφηβες.

Δεύτερον, οι εγκυμοσύνες μετά τα 40 έχουν εκτοξευθεί, εφόσον το 1990 μόλις 5,3 νέες μητέρες στις 1.000 ήταν άνω των 40.

Επίσης, σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία μια γυναίκα γίνεται για πρώτη φορά μητέρα είναι τα 30 χρόνια. Μάλιστα, μεταξύ 30 και 34 παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός γεννήσεων, δηλαδή 111 στις 1.000.

Η Liz McLaren, επικεφαλής σχετικών ερευνών, σχολιάζει ότι «τα τελευταία 40 χρόνια, το ποσοστό των γυναικών που κάνουν το πρώτο τους παιδί μετά τα 35, ακόμα και μετά τα 40, έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μια αύξηση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα».

Οι διαρκώς περισσότερες εγκυμοσύνες μετά τα 40 δεν θα σταματήσουν. Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι να έχουν οι γυναίκες τη μεγαλύτερη δυνατή πρακτική και ηθική υποστήριξη σε αυτή την απόφασή τους.

Οι βασικοί λόγοι αυτής της καθυστέρησης είναι ότι οι γυναίκες είναι πλέον πιο αφοσιωμένες στην καριέρα τους, το κόστος που απαιτεί η ανατροφή ενός παιδιού είναι αρκετά υψηλό, ενώ η εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής δίνει πλέον τη δυνατότητα στο γυναικείο φύλο να γνωρίσει αργότερα τη μητρότητα.

Βέβαια, οι κίνδυνοι είναι γνωστοί. Η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται από το τέλος των 20 και πολύ γρηγορότερα από τα μέσα των 30, ενώ η εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία έχει υψηλότερο ρίσκο για επιπλοκές ή ακόμα και αποβολή.

Ωστόσο, οι πιο «ψύχραιμοι» γυναικολόγοι και κοινωνιολόγοι τονίζουν ότι είναι μια τάση που δεν πρόκειται να σταματήσει, ενώ οι λόγοι για τους οποίους αυτή έχει εμφανιστεί είναι απολύτως κατανοητοί. Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι οι γυναίκες να έχουν από την πλευρά των υποδομών, αλλά και του κοινωνικού τους περίγυρου, τη μεγαλύτερη πρακτική και ηθική υποστήριξη σε αυτή την απόφασή τους.

 

womantoc.gr