Τρέξιμο, ενδυνάμωση με βάρη και διαλειμματική προπόνηση… Ποιες από τις τρεις μορφές άσκησης συντελούν στην γέννηση νέων νευρώνων του εγκεφάλου και αναδεικνύονται πιο ωφέλιμες για το μυαλό μας;

Την απάντηση έδωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Jyvskyla της Φινλανδίας οι οποία υπέβαλαν διαφορετικές ομάδες πειραματόζωων επί επτά εβδομάδες στο αντίστοιχο της προπόνησης κάνοντας τρέξιμο, σηκώνοντας βάρη ή κάνοντας διαλειμματική προπόνηση.

Εν συνεχεία εξέτασαν τα επίπεδα νευρογένεσης στον εγκέφαλο των πειραματόζωων ανάλογα με το είδος της άσκησης που έκαναν.

Τα πιο υψηλά επίπεδα νευρογένεσης είχαν τα ποντίκια που έκαναν τρέξιμο. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση που είχε διανύσει τρέχοντας στο διάστημα του πειράματος ένα πειραματόζωο τόσο περισσότεροι οι νέοι νευρώνες στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου.

Λιγότερους νέους νευρώνες είχαν τα πειραματόζωα που έκαναν διαλειμματική προπόνηση, ενώ εκείνα που έκαναν βάρη παρότι ήταν πιο δυνατά και μυώδη δεν είχαν κάποια διαφορά στον ιππόκαμπο.

Φυσικά δεν είμαστε ποντίκια, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τις παρατηρήσεις των ειδικών. Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Miriam Nokia «η αεροβική άσκηση φαίνεται πιο επωφελής για την υγεία του εγκεφάλου και στους ανθρώπους».

Πηγή: vita.gr

Ακολουθήστε το agrinio24.gr στο GoogleNews. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή!!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.