Μια ακόμη δύσκολη – εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας – σχολική χρονιά ξεκινά αύριο για χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Με πάμπολλα κενά καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών, με λιγοστές πιστώσεις και με πενιχρούς πόρους συντήρησης των σχολικών μονάδων από τους δήμους. Επαναλαμβανόμενο και αμετάβλητο δυστυχώς τοπίο στη δημόσια εκπαίδευση, κατά την τελευταία εξαετία.

Τοπίο που ασφαλώς θα μπορούσε να είναι καλύτερο για τα παιδιά μας, αν η ευρισκόμενη εδώ και ένα χρόνο στο δημοτικό θώκο δημοτική αρχή Καραπάνου, η οποία μάλιστα φέρει και την επωνυμία «Δήμος για τα παιδιά μας», φρόντιζε να δώσει έγκαιρα σε λειτουργία τις δυο νέες σχολικές μονάδες – 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΕΠΑΛ ΚΑΤΟΧΗΣ – τις οποίες παρέλαβε σχεδόν έτοιμες από εμάς, ώστε να λειτουργήσουν από αύριο.

Ειδικά στην περίπτωση του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου – έργο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού4.720.000 ευρώ, του οποίου ο 3ος ΑΠΕ εγκρίθηκε και τυπικά από το Δημοτικό Συμβούλιο το Μάιο και στην ουσία είναι έτοιμο εδώ και 8 μήνες – παρατηρούνται σημαντικές και αναιτιολόγητες καθυστερήσεις στις περιμετρικές παρεμβάσεις δρόμων και αποχέτευσης που έπρεπε να κατασκευαστούν από το δήμο, ώστε να μεταφερθεί το σχολείο και να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε αυτό μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Συγκεκριμένα: Στις 14 Απριλίου 2015 εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης αυτών των παρεμβάσεων από την Οικονομική Επιτροπή, προϋπολογισμού 106.408 χιλ. ευρώ. Τρείς μήνες μετά (ΓΙΑΤΙ;), ήτοι 9 Ιουνίου 2015, εγκρίνεται το αποτέλεσμα της δημοπρασίας. Τρείς μήνες μετά (ΓΙΑΤΙ;), 7 Σεπτεμβρίου 2015, υπογράφει συμφωνητικό ο ανάδοχος.Δηλαδή χρειάστηκαν περισσότερο από έξι μήνες, για να ξεκινήσει, αν ξεκινήσει άμεσα, ένα έργο 100 χιλ. ευρώ!

Οι δικαιολογίες που ακούγονται και για τις οποίες ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήτοι περί απαλλοτριώσεων ιδιοκτησιών μικρού σχετικά ποσού, δεν πείθουν, γιατί ήταν γνωστές εδώ και ένα χρόνο και θα έπρεπε να είχε εξευρεθεί λύση. Αν εμείς που δώσαμε σε λειτουργία τρία νέα σχολεία μαζί με τα συνοδευτικά τους έργα – 4οΔημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου, 4ο Νηπιαγωγείο Μεσολογγίου με πόρους του ιδρύματος Μελά, Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Γουριάς – και τρία ακόμη στο τελευταίο στάδιο κατασκευής τους, συνολικών δημοσίων επενδύσεων άνω των 20 εκατ. ευρώ, πηγαίναμε με αυτό το ρυθμό θα έπρεπε όλα να ήταν ακόμη στα θεμέλια!!

Όσον αφορά το ΕΠΑΛ Κατοχής, επισημάναμε από τα πρώτα Δημοτικά Συμβούλια την αναγκαιότητα να εγγραφεί πίστωση στο τεχνικό πρόγραμμα. Μετά από παλινωδίες του τύπου «θα βάλει τα λεφτά η Περιφέρεια», φθάσαμε στον Ιούνη για να γίνει αυτό και μόλιςσήμερα (9/9/2015), η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε όρους δημοπράτησης. Σε απλά ελληνικά, δυστυχώς πάει και η φετινή χρονιά.

Ευελπιστούμε στη διόρθωση αυτής της κατάστασης. Αναγκαία για να λειτουργήσουν άμεσα οι τρεις νέες σχολικές μονάδες και κυρίως να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για να κατασκευασθούν οι αναγκαίες νέες μέσω του ΣΕΣ 2014 – 2020.

Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς,

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

και ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΘΕΛΗΣΗ

Μεσολόγγι 9/9/2015

Εκ μέρους του Συνδυασμού «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ»

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Κατσούλης Παναγιώτης

Καρατσόλης Παντελής

 

 

http://www.aixmi-news.gr/