Μέσω του πρακτορείου Anadolu μεταδόθηκε η είδηση πως «Η Τουρκική Μειονότητα της Ελλάδας έστειλε επιστολή στον OHE για τα προβλήματά της».

Η ενημερωτική ιστοσελίδα Sondakika σε σχετικό δημοσίευμα παρουσιάζει το σύνολο της εν λόγω επιστολής, με πηγή την τουρκική έκδοση του Anadolu.

Η επιστολή

Ειδικότερα σε δημοσίευμα με τίτλο «Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στη Δυτική Θράκη έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ περιγράφοντας τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας» αναφέρει τα εξής:

«Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στη Δυτική Θράκη απέστειλε ενημερωτική επιστολή στον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για μειονοτικά ζητήματα αναφερόμενο στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα -και ιδιαίτερα η ‘τουρκική μειονότητα’ που ζει στη Δυτική Θράκη- και στις τελευταίες σχετικές εξελίξεις.

Στην επιστολή, εφιστάται η προσοχή σε προβλήματα που απασχολούν στενά την ‘τουρκική μειονότητα’, όπως προβλήματα στην εκπαίδευση, παρεμβάσεις στο αυτόνομο εκπαιδευτικό σύστημα της μειονότητας, μέσω του συστήματος διορισμών καθηγητών και παρεμβάσεων στο πρόγραμμα σπουδών.

Στην επιστολή, η οποία υπογραμμίζει ότι περισσότερα από 100 μειονοτικά δημοτικά σχολεία έκλεισαν τα τελευταία 20 χρόνια, υπογραμμίζεται ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση νηπιαγωγείων που θα παρείχαν δίγλωσση εκπαίδευση στη μειονότητα, σε τουρκικά και ελληνικά.

Στην επιστολή τονίζεται επίσης ότι η ‘τουρκική μειονότητα’ της Δυτικής Θράκης είχε το δικαίωμα να εκλέγει τους δικούς της θρησκευτικούς ηγέτες σύμφωνα με τους διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς, αλλά η Ελλάδα, κατά παράβαση των διατάξεων διεθνών και διμερών συμφωνιών, στέρησε από τη μειονότητα το δικαίωμα να εκλέγει τους θρησκευτικούς της ηγέτες με την υιοθέτηση του νόμου 1920/1991.

»Έκτοτε, υπάρχει μια διττή συνθήκη, μουφτήδων που διορίζονται από το κράτος στη ‘Δυτική Θράκη’ και μουφτήδων που εκλέγονται από την ‘τουρκική μειονότητα’ στην περιοχή. Οι εκλεγμένοι Μουφτήδες, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και σεβαστοί από τη ‘μειονότητα’, αποκαλούνται συχνά ‘ψευδο-μουφτήδες’, ταπεινώνονται και υβρίζονται από τα τοπικά ΜΜΕ και τις αρχές της ‘Δυτικής Θράκης’», αναφέρεται στην επιστολή.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η ‘τουρκική μειονότητα’ δεν δύναται να διαχειρίζεται ελεύθερα τα ακίνητα των ιδρυμάτων της λόγω του ότι ελέγχονται από διορισμένα από το κράτος διοικητικά συμβούλια ήδη από την περίοδο της Χούντας του 1967, και επισημαίνεται ότι έκλεισαν σύλλογοι επειδή είχαν τη λέξη ‘Τούρκος’ στην ονομασία τους.

Εξαιτίας της λέξης «Τούρκος»

Στην επιστολή, συνεχίζει το δημοσίευμα, «επισημαίνονται επίσης τα εξής: »Ενώσεις μας με ζωή μισού αιώνα εξαιτίας της λέξης ‘Τούρκος’ στην ονομασία τους έχουν κλείσει. Έτσι, η ‘τουρκική μειονότητα’ υπόκειται σε μεγάλες διακρίσεις κατά την άσκηση του δικαιώματός της να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την αποκατάσταση του νομικού καθεστώτος των ‘τουρκικών ενώσεων’ δεν έχουν εφαρμοστεί από το 2008.»

Υπενθυμίζεται δε ότι η πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας Çiğdem Asafoğlu έγινε στόχος των κεντρικών ελληνικών ΜΜΕ όταν εξέφρασε ανοιχτά την τουρκική της ταυτότητα σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε σε μετά τη νίκη της στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, ενώ υπογραμμίζεται ότι εξέχουσες προσωπικότητες της μειονότητας αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές.

»Δυστυχώς, από τις 29 Ιανουαρίου 1988 [σ.σ. θεωρούμενη ως ‘Ημέρα Ανεξαρτησίας των Τούρκων της Δ.Θράκης’] δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σχετικά με τις αδικίες στο πλαίσιο των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, αδικίες στις οποίες επέστησαν την προσοχή οι μειονοτικοί. Το να μιλάμε για τα ίδια θέματα την παραμονή της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης και Αλληλεγγύης μάς κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον», αναφέρεται επίσης στην επιστολή.

Η Εκλεγμένη Μουφτία Κομοτηνής, η Εκλεγμένη Μουφτία Ξάνθης, η Ένωση Τούρκων Νέων Κομοτηνής, ο Σύλλογος Ανώτατης Εκπαίδευσης Μειονοτήτων Δυτικής Θράκης, η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, η Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Θρησκευτικών Ιδρυμάτων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Αποφοίτων και Μελών Λυκείου Ιμάμ Χατίπ Δυτικής Θράκης, η Εταιρεία Πολιτισμού και Εκπαίδευσης της Μειονότητας Δυτικής Θράκης, η Ένωση Συμβούλων Μειονοτικών Σχολίων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Νέων της Μειονότητας Έβρου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρκικών Γυναικών Επαρχίας Ροδόπης υποστήριξαν επίσης την επιστολή» καταλήγει το δημοσίευμα.

Μεγάλη προβολή στα τουρκικά ΜΜΕ

Ιδιαίτερη προβολή είχε το θέμα και στην αγγλική έκδοση της φιλοκυβερνητικής Daily Sabah, η οποία αναλαμβάνει συστηματικά να προβάλλει προς διεθνές κοινό θέματα φωτισμένα, βέβαια, από την οπτική που εξυπηρετεί τον Ερντογάν.

Η σχετική ανάρτηση φέρει τίτλο «Greece’s Turkish minority seeks UN help to address problems» και συνοδεύεται από φωτογραφία «εκδήλωσης διαμαρτυρίας της τουρκικής μειονότητας στην Ξάνθη» το 2019.

Από την ανάρτηση της Daily Sabah υπογραμμίζεται επίσης ότι «Την περασμένη εβδομάδα, το κόμμα της ‘Τουρκικής μειονότητας’ κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αγνοεί τα μακροχρόνια ζητήματα που αντιμετωπίζουν».

Το θέμα της επιστολής προς τον ΟΗΕ προβάλλεται εν συντομία και από την αγγλόγλωσση έκδοση της Yeni Safak.


Πηγή