Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει στις 17 Απριλίου για το εάν θα χορηγηθούν τα αναδρομικά  (δηλαδή δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας) στους συνταξιούχους για τη χρονική περίοδο 2012-2018.  Στη συνεδρίαση αυτή θα συμμετέχουν οι πρόεδροι των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας και μέλη τους. Πάντως οι συνταξιούχοι αναμένουν να χορηγηθούν σε όλους τα αναδρομικά αναφορικά με τις περικοπές που έχουν γίνει σε δώρα και επικουρικές συντάξεις για το διάστημα Ιουνίου 2015 έως Μαΐου 2016.

Υπενθυμίζεται δε πως το εν λόγω θέμα έφτασε στο Δικαστήριο ύστερα από τις διαφορετικές αποφάσεις που έλαβαν ο Άρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας για το διάστημα Ιουνίου  2015 –Μαΐου  2016 και όχι στο συνολικό διάστημα για το οποίο έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι. Δηλαδή:

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ομόφωνα πως είναι συνταγματικές οι περικοπές που έγιναν στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για το διάστημα από το 2015 έως το 2016.

Ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε πως  οι περικοπές για τα δώρα και το επίδομα αδείας που έγιναν με βάση τους νόμους για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012, αλλά και  μεταξύ 2015 και 2016 είναι αντισυνταγματικές. Πάντως η απόδοση των αναδρομικών φαίνεται πως κοστίζει περί τα 2,5 δισ. ευρώ στο κράτος. 

 


enikonomia.gr

Ακολουθήστε το agrinio24.gr στο GoogleNews. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή!!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.