Νιγηρία: 500 άνθρωποι απελευθερώθηκαν από ισλαμικό «οίκο βασανιστηρίων»


Ορισμένοι από τους έγκλειστους στο «ισλαμικό σχολείο» βρέθηκαν δεμένοι με αλυσίδες στα πόδια. NIGERIAN POLICE

Με ένα σκηνικό βγαλμένο από τα πιο σκοτεινά βάθη του Μεσαίωνα βρέθηκε αντιμέτωπη η αστυνομία της Νιγηρίας, όταν ανακάλυψε περίπου 500 έγκλειστους νεαρούς άντρες και αγόρια σε ένα κτίριο στη βόρεια πόλη της Καντούνα, η κατάσταση των οποίων μαρτυρούσε ακραία σωματική και σεξουαλική κακοποίηση.

Στο φερόμενο ως «ισλαμικό σχολείο» βρέθηκαν αλυσοδεμένα παιδιά ηλικίας ακόμη και πέντε ετών, τα οποία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, ζούσαν σε «απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες με το πρόσχημα ότι διδάσκονται το Κοράνι και τους αναμορφώνονται».

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καντούνα χαρακτήρισε το «σχολείο» ως έναν «οίκο βασανιστηρίων» και έναν τόπο όπου γίνεται ακόμη πράξη η πρακτική της ανθρώπινης σκλαβιάς. Οκτώ άτομα συνελήφθησαν, τα περισσότερα εκ των οποίων καθηγητές του «σχολείου».

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο κτίριο λειτουργούσε και ένα «δωμάτιο βασανιστηρίων», όπου οι μαθητές αλυσοδένονταν, ξυλοκοπούνταν και βίωναν διαφόρων ειδών κακοποιήσεις, όταν οι «εκπαιδευτικοί» έκριναν ότι αυτό ήταν απαραίτητο, ίδιως σε περιπτώσεις διάπραξης κάποιου «σφάλματος».

Οι νεαροί άνδρες και τα αγόρια που απελευθερώθηκαν από το κτίριο, δήλωσαν ότι είχαν υποστεί βασανιστήρια, σεξουαλική κακοποίηση, στέρηση φαγητού και απόλυτο εγκλωβισμό, ο οποίος, σε ορισμένες περιπτώσεις, είχε διάρκεια ακόμη και αρκετών χρόνων. «Εχώ περάσει τρεις μήνες εδώ με αλυσίδες στα πόδια μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ένα από τα παιδιά.

Μερικά από τα παιδιά δήλωσαν στην αστυνομία, ότι συγγενείς τους τα έφεραν στο συγκεκριμένο κέντρο, πιστεύοντας ότι πρόκειται για ισλαμικό σχολείο, στο οποίο θα μάθαιναν τις διδαχές του Κορανίου. Ακόμη, υπήρχαν και περιπτώσεις παραβατικών παιδιών, όπου η είσοδος τους στο κέντρο έγινε με σκοπό την «αναμόρφωση» τους μέσω μίας αυστηρής θρησκευτικής παιδείας. Παρότι υπήρχαν μαθητές και από άλλες αφρικανικές χώρες, οι περισσότεροι προέρχονταν από τη βόρεια Νιγηρία.

Γενικότερα, τα ισλαμικά σχολεία είναι πολύ δημοφιλή στο κατά βάση μουσουλμανικό βόρειο τμήμα της χώρας, όμως οι αναφορές για κακομεταχείριση των μαθητών σε ορισμένα από αυτά και οι μαρτυρίες για παιδιά-ζητιάνους στους γύρω δρόμους είναι συχνές.

kathimerini.gr