Μικρή Σένγκεν Σκοπίων – Τιράνων – Βελιγραδίου


Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας Ανα Μπέρναμπιτς, της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και της Αλβανίας Εντι Ράμα θα συναντηθούν την άλλη εβδομάδα, στις 9 και 10 Οκτωβρίου, στην πόλη Νόβισαντ της Βοϊβοντίνας, στη Σερβία, για να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας, μεταξύ των τριών χωρών, μιας ζώνης ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων, πολιτών και υπηρεσιών. Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση αυτή ανήκει στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης ενεργά στις εργασίες της τριμερούς.

Το μοντέλο διασύνδεσης των τριών αυτών χωρών, που ο ίδιος ο Βούτσιτς αποκαλεί «μικρή Σένγκεν», προβλέπει  αρχικά την απελευθέρωση του εμπορίου, με τη σταδιακή κατάργηση όλων των διαδικασιών στη διακίνηση προϊόντων. Οπως εξήγησε ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας, Ράσιμ Λιάγιτς, σε πρώτη φάση θα καταργηθούν όλοι οι μη δασμολογικοί φραγμοί.

Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στη ζώνη των χωρών αυτών θα υπόκεινται σε φυτοϋγειονομικό, κτηνιατρικό και εργαστηριακό έλεγχο μία φορά στα εξωτερικά σύνορα και όχι σε κάθε συνοριακή διάβαση. Η ιδέα της αποκαλούμενης «μικρής Σένγκεν», όπως την εξέθεσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Σερβίας, προβλέπει, για το άμεσο μέλλον, και την επίτευξη της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών. Ο Βούτσιτς άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η συμφωνία  διασύνδεσης πέραν των τριών χωρών (Σερβίας – Αλβανίας – Βόρειας Μακεδονίας), συμπεριλαμβάνοντας το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αλλά και το Κόσοβο.

kathimerini.gr