Ετοιμο το πρώτο αστρόπλοιο της Space X


Το σχεδόν ολοκληρωμένο πρωτότυπο του «αστρόπλοιου» της Space X παρουσίασε ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ. Το διαστημικό σκάφος αναμένεται να μεταφέρει σε Σελήνη και Αρη επανδρωμένες αποστολές, αλλά και να πραγματοποιεί διηπειρωτικά ταξίδια-εξπρές στη Γη.

Το σχεδόν ολοκληρωμένο πρωτότυπο ΜΚ1 του αστρόπλοιου (Starship) παρουσίασε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Space X, Ελον Μασκ, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στο νότιο Τέξας, το Σάββατο. Το αστρόπλοιο αναμένεται να πραγματοποιεί επανδρωμένα ταξίδια γύρω από τη Γη, στη Σελήνη και τελικά στον Αρη, αλλά και διηπειρωτικά ταξίδια-εξπρές, όπως Νέα Υόρκη – Τόκιο, διάρκειας μόνο μισής ώρας, ανταγωνιζόμενο το αεροπλάνο (βέβαια, στην αρχή το εισιτήριο του Starship θα είναι πανάκριβο). Επειτα από κάθε ταξίδι του, το διαστημόπλοιο θα επιστρέφει και θα προσγειώνεται κάθετα προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο Μασκ, το Starship θα απογειωθεί για πρώτη φορά σε έναν έως δύο μήνες, προσεγγίζοντας υψόμετρο 19.800, προτού επιστρέψει στη Γη. Σε περίπου έξι μήνες θα ακολουθήσει το πρώτο ταξίδι του σε τροχιά γύρω από τη Γη. Θα ακολουθήσουν, το 2020, οι επανδρωμένες αποστολές, αρχικώς αστροναυτών και στη συνέχεια ιδιωτών, με πρώτο «τουρίστα» τον Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο Γιουσάκου Μαεζάβα, ο οποίος θα ταξιδέψει γύρω από τη Σελήνη μάλλον το 2023.

Το ύψους 50 μ. γυαλιστερό αστρόπλοιο, κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα, μαζί με τον τεράστιο πυραυλικό φορέα του Super Heavy, θα έχει συνολικό ύψος 118 μ. Θα μπορεί να μεταφέρει έως 100 ανθρώπους και φορτίο ανάλογο εκείνου που μετέφερε ο πύραυλος «Κρόνος 5», o οποίος έστειλε τους αστροναύτες της NASA στο φεγγάρι, αλλά με το πρόσθετο μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν είναι μιας χρήσης, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά, όπως ένα αεροπλάνο.

«Αυτό είναι κατά βάση το ιερό δισκοπότηρο του Διαστήματος, η κρίσιμη τομή που μας χρειάζεται για να γίνουμε ένας διαστημικός πολιτισμός: το να κάνουμε το διαστημικό ταξίδι σαν τα αεροπορικά», δήλωσε ο Μασκ, ο οποίος παράλληλα γιόρτασε την ενδέκατη επέτειο από την πρώτη πτήση σε τροχιά του πυραύλου Falcon 1 της Space X, η οποία ιδρύθηκε το 2002.

Aξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής όπου πραγματοποιούνται οι δοκιμές του αστρόπλοιου διαμαρτύρονται για τον τρομερό θόρυβο.

kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση