Δυτική Ελλάδα: Ένα στα τρία παιδιά έχει υποστεί bullying στο σχολείο του!

Ένα στα τρία παιδιά έχει υποστεί bullying, σύμφωνα με έρευνα, που είχε γίνει παλαιότερα από το υπουργείο Παιδείας και η η Πάτρα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτά τα στοιχεία. 

Το περιστατικό που πήρε πανελλήνιες διαστάσεις με τον 16χρονο μαθητή που λίγο έλειψε αυτοκτονήσει εξαιτίας της συμπεριφοράς συμμαθητών του, αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα από όλα όσα γίνονται καθημερινά στα σχολεία.

Το bullying, παρά την εκστρατεία που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, από εκπαιδευτικούς φορείς, από συλλόγους και από την πολιτεία, υπάρχει ακόμα στα σχολεία και αποτελεί μία από τις κυρίαρχες μορφές συμπεριφοράς που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των παιδιών. Σε διάφορες μορφές του, από την ψυχολογική βία έως και την χειροδικεία.

Ωστόσο, τα στόματα δεν ανοίγουν. Οι μαθητές φοβούνται, ενώ οι εκπαιδευτικοί που στην πλειοψηφία τους γνωρίζουν τα κρούσματα, προσπαθούν να λύσουν κάθε φορά το πρόβλημα εντός των ενδοσχολικών κύκλων τους, θέλοντας να αποφύγουν το σκάνδαλο. Η έρευνα, άλλωστε, που είχε γίνει και τα στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα ήταν χαρακτηριστικά.

Τόνιζαν ότι το 32,98% των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δήλωνε ότι έχει βρεθεί στον ρόλο του θύματος, ενώ το 30,84% των μαθητών δήλωσε ότι έχει βρεθεί στη θέση του θύτη. Στον αντίποδα ένα 63,90% των μαθητών δήλωσε ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει θύμα φαινομένων βίας ή εκφοβισμού και ένα 67,62% δεν έχει βρεθεί ποτέ στον ρόλο του θύτη.

Λύση στο όλο θέμα μπορεί να δοθεί με την πρόσληψη ειδικών επιστημόνων στα σχολεία, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που θα δώσουν την δυνατότητα στους μαθητές για να μιλήσουν για αυτά που πραγματικά συμβαίνουν, αλλά και θα φέρει πιο κοντά με συνεδρίες τα θύματα και τους θύτες, αναδεικνύοντας το πρόβλημα που έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικού φαινομένου.

dete.gr

Αφήστε μια απάντηση