Δυτική Ελλάδα: Καιρός: Ερχονται «υπερκαταιγίδες» (vid)

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, του Open TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη από σήμερα το βράδυ περιμένουμε ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες που μπορεί να συνοδεύονται από χαλάζι στο Ιόνιο και στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν υδροστρόβιλοι ή και ανεμοστρόβιλοι. Από την Παρασκευή το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ και κυρίως το πρωί του Σαββάτου, τα φαινόμενα θα περάσουν την οροσειρά της Πίνδου και θα επεκταθούν στην ανατολική πλευρά της χώρας, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία και τις Σποράδες. Το πρωί του Σαββάτου τα φαινόμενα θα πλήξουν το ανατολικό Αιγαίο, για αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες.

O μετεωρολόγος εξηγεί το φαινόμενο της «υπερκαταιγίδας» και συνιστά προσοχή για τις επόμενες ώρες.
Η φθινοπωρινή καταιγίδα που έπληξε την Αττική ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, με τις βροντές να κάνουν την εμφάνισή τους στον Αττικό ουρανό . Tα σύννεφα γέμισαν τον ουρανό και το φαινόμενο που ονομάζεται shelf cloud γέμισε με φωτογραφίες τα social media. Το έντονο μπουρίνι διάρκειας περίπου 15 λεπτών σάρωσε την Αττική, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου.

Ο μετεωρολόγος του Οpen TV Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί γιατί αυτό το ξαφνικό μπουρίνι είναι ένα πολύ συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια σύγκρουση πολύ ψυχρού με πολύ θερμού και πολύ υγρού αέρα. Αυτή η «βίαιη σύγκρουση» οδηγεί στην ανάπτυξη μια «υπερκαταιγίδας» όπως λέγεται στη Μετεωρολογία, και την ανάπτυξη ενός τύπου νέφους που μοιάζει με έναν τοίχο (shelf cloud) πάνω στην ατμόσφαιρα.

Αυτό συνέβη σήμερα, καθώς ψυχρή αέρια μάζα προερχόμενη από τη δυτική Ελλάδα κινήθηκε ανατολικά, κατάφερε και πέρασε την οροσειρά της Πίνδου, μπήκε στον Σαρωνικό, όπου συνάντησε πολύ θερμό και υγρό αέρα, έγινε η βίαιη σύγκρουση αυτών των ρευμάτων και αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη της υπερκαταιγίδας. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί τα συγκεκριμένα φαινόμενα προβλέπονται δύσκολα. Η υπερκαταιγίδα, όπως εξηγεί, διαρκεί λίγο αλλά έχει μεγάλη ένταση.

patrastimes.gr

Αφήστε μια απάντηση