Παράλληλα, στο ίδιο άρθρο απηύθυνε έκκληση στο αμερικανικό Κογκρέσο να νομοθετήσει για την ενίσχυση του ελέγχου που ασκεί η κυβέρνηση στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

Ειδικότερα, ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους κάλεσε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να ενωθούν για να ενισχύσουν τη νομοθεσία στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των ανήλικων χρηστών, καθώς και για την καταπολέμηση των διακρίσεων, της «σεξουαλικής εκμετάλλευσης» και της «κυβερνο-παρενόχλησης».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος δήλωσε «υπερήφανος» για όσα έχει επιτύχει ο τεχνολογικός τομέας αλλά και «ανήσυχος», «όπως πολλοί Αμερικανοί» «για τον τρόπο με τον οποίο αυτή η βιομηχανία συλλέγει, μοιράζεται και εκμεταλλεύεται τα πιο προσωπικά μας δεδομένα, ενισχύει τον εξτρεμισμό και θέτει τα παιδιά μας σε κίνδυνο».

Συμπλήρωσε δε, ότι «εκατομμύρια νέοι δίνουν αγώνα ενάντια στην παρενόχληση, τη βία» και τα θέματα «ψυχικής υγείας» επισημαίνοντας πως «πρέπει να καταστήσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπόλογα για τα πειράματα που κάνουν στα παιδιά μας, για να βγάζουν κέρδη».

Οι προσπάθειες Μπάιντεν για προστασία των προσωπικών δεδομένων

Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του στο ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της καταπολέμησης των διακρίσεων στο διαδίκτυο και της ενίσχυσης των μέσων με τα οποία το αμερικανικού κράτους μπορεί να τιμωρήσει αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.

Τόνισε όμως, ότι «τα σημερινά μας προνόμια έχουν όρια», καλώντας τους εκλεγμένους αξιωματούχους να διευρύνουν το νομικό πλαίσιο στο οποίο υπόκεινται οι τεχνολογικοί κολοσσοί.

Υπενθυμίζεται ότι, προς την ανωτέρω κατεύθυνση κινήθηκε τον Σεπτέμβριο η Βουλή των Αντιπροσώπων όταν υιοθέτησε ένα κείμενο για τον ανταγωνισμό υιοθετήθηκε προκειμένου να ενισχύσει τα προνόμια των Πολιτειών για να οδηγούν στη δικαιοσύνη τις εταιρίες τεχνολογίας και να αυξήσουν τους οικονομικούς πόρους των ρυθμιστικών αρχών. Να σημειωθεί, βέβαια, πως το κείμενο δεν έχει ακόμη εξεταστεί στη Γερουσία.

Επιπλέον, έχει κατατεθεί στη Γερουσία πρόταση νόμου για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο, η οποία υποστηρίχθηκε από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς βουλευτές.

Ένα μέρος των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών αντιτίθεται με σθένος στην αυστηροποίηση της καταπολέμησης των αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να καταπατήσει τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα και ότι τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να εμποδίσουν την καινοτομία.


cnn.gr