Οι εθνικές ομάδες του beach volley όχι μόνο κατάφεραν να εξασφαλίσουν από νωρίς την πρόκρισή τους στην τελική φάση του Continental Cup, αλλά επέστρεψαν από τη Σμύρνη και με την πρώτη θέση στο τουρνουά της β’ φάσης.

Ο ελληνικός αθλητισμός είναι εδώ, γιατί βασίζεται στην ψυχή της φυλής μας. Δεν καταλαβαίνει ούτε από τραυματισμούς ούτε από ολόκληρη πανδημία!

Η τελική φάση, όπου η νικήτρια ομάδα παίρνει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Χάγη της Ολλανδίας. Η Βίκυ Αρβανίτη και η Πένυ Καραγκούνη κράτησαν το αθλητικό φρόνημα της χώρας μας ψηλά, και, όπως λένε στη «Βραδυνή της Κυριακής», έχουν σκοπό να συνεχίσουν να το κάνουν…

Ήταν πολλά τα εμπόδια που αντιμετωπίσατε μέχρι να φτάσετε σε μία τόσο μεγάλη επιτυχία, η οποία σας ανοίγει το δρόμο για να διεκδικήσετε την παρουσία σας στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Βίκυ: «Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από τον κορωνοϊό είχε έρθει ένας σοβαρός τραυματισμός στον αχίλλειο που ουσιαστικά σταμάτησε κάθε ελπίδα που είχαμε εκείνη την περίοδο για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Πένυ: «Η αλήθεια είναι ότι η περίοδος που διανύσαμε ήταν αρκετά δύσκολη λόγω του τραυματισμού της Βίκυς, καθώς και της αποδιοργάνωσης που υπήρξε μετά από αυτό το γεγονός. Εγώ αναγκάστηκα να αγωνιστώ μία χρόνια στη σάλα, για να μπορέσω να μη χάσω επαφή, ενώ δεν υπήρχε καμία ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι».

Σα να μην έφτανε αυτό, ακολούθησαν και οι δραματικές –και για τον αθλητισμό– συνέπειες της πανδημίας, εξαιτίας της οποίας «πάγωσαν» τα πάντα. Πώς πετύχατε να ξεπεράσετε την απραξία;

Βίκυ: «Μετά από τον τραυματισμό ακολούθησε ο κορωνοϊός, όπου σταμάτησαν όλες οι αγωνιστικές δραστηριότητες σε όλον τον κόσμο. Όμως, για εμένα αυτό λειτούργησε λίγο διαφορετικά, καθώς μου έδωσε κίνητρο να προσπαθήσω όσο πιο σκληρά γίνεται για να επανέλθω, και χρόνο για να μπορέσω να κάνω όσο πιο σωστά γίνεται την αποκατάσταση του τραυματισμού μου».

Πένυ: «Η όλη κατάσταση με τον κορωνοϊό, φυσικά και ήταν εξαρχής οδυνηρή για όλο τον πλανήτη, όμως εμάς μας έδωσε χρόνο να ανασυνταχθούμε και να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν προ τραυματισμού».

Δεν το βάζετε, λοιπόν, ποτέ κάτω. Είστε το δίδυμο που δεν παραδίδει ποτέ τα όπλα, όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα πορεία σας και φυσικά τα αποτελέσματά σας.

Βίκυ: «Στη φετινή σεζόν και εφόσον, πλέον, έχω καταφέρει να είμαι υγιής, ξεκινήσαμε αγωνιζόμενες στο Κατάρ και το Μεξικό, όπου ήταν τα τουρνουά τα οποία μάς έδωσαν τον αγωνιστικό ρυθμό που χρειαζόμασταν λόγω της μεγάλης αποχής που είχαμε από τους αγώνες. Ειδικότερα, οι αγώνες μας στο Μεξικό μάς βοήθησαν πολύ, διότι παίξαμε αρκετά παιχνίδια και πήραμε τελικά ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, το οποίο μας έδωσε και ψυχολογικό αβαντάζ για τη συνέχεια».

Πένυ: «Η χρονιά έχει ξεκινήσει παρά πολύ δυναμικά, με πολύ καλές εμφανίσεις στο Κατάρ και στο Μεξικό, χωρίς να έχουμε κάνει σωστή προετοιμασία, καθώς δεν είχαμε παίξει κανένα φιλικό με γυναικεία ομάδα. Κάπου εδώ, θέλω και πρέπει να ευχαριστήσω τον Θανάση Πανούσο και τον Φερνάντο Μπιλίρη, οι οποίοι αποτέλεσαν την ομάδα που παίζαμε φιλικά παιχνίδια, ώστε να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα».

Και τώρα η ώρα της μεγάλης πρόκλησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί το Ολυμπιακό εισιτήριο, που είναι μπροστά σας σε κάτι περισσότερο από ένα μήνα.

Βίκυ: «Μόλις έχουμε επιστρέψει από την Τουρκία τώρα που έχουμε αυτή τη συζήτηση. Εκεί, ο στόχος μας ήταν να περάσουμε στην τελική φάση στη Χάγη, όπου από αυτή θα δοθεί το Ολυμπιακό εισιτήριο. Καταφέραμε το στόχο μας και με το παραπάνω, καθώς πήραμε την πρόκριση από την πρώτη αγωνιστική μέρα, αλλά και την πρώτη θέση, κάτι που ήρθε σε μία πολύ καλή στιγμή για εμάς και μας έχει δώσει πολύ καλή ψυχολογία για τη συνέχεια, για να προετοιμαστούμε για το μεγάλο στόχο, το τουρνουά στη Χάγη, που θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου».

Πένυ: «Όσον αφορά στον επικείμενο στόχο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες η αλήθεια είναι ότι μόνο εύκολος δεν είναι. Από τις 16 ομάδες το εισιτήριο το παίρνει μόνο η πρώτη. Το τουρνουά από τη φύση του είναι δύσκολο, καθώς την κάθε χώρα εκπροσωπούν 2 ομάδες και για να περάσει μία χώρα στην επόμενη φάση, πρέπει και οι δύο ομάδες της να κερδίσουν και τις δύο ομάδες της άλλης χώρας. Σε περίπτωση ισοπαλίας υπάρχει “χρυσό” παιχνίδι».

Ποια θα είναι η αγωνιστική διαδρομή σας έως το κρίσιμο αυτό τουρνουά; Μεσολαβούν άλλες υποχρεώσεις πριν από τη Χάγη;

Βίκυ: «Μέχρι τότε, θα παίξουμε σε ένα ακόμη Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Τσεχία, στις αρχές Ιουνίου, που θα είναι ένα πολύ δυνατό τεστ για εμάς πριν από τους πολύ σημαντικούς αυτούς αγώνες».

Όπως συμβαίνει πάντοτε με τους αθλητές που φτάνουν στην επιτυχία, υπάρχουν δίπλα τους άνθρωποι οι οποίοι αποτελούν τα στηρίγματά τους. Ποιοι ήταν κοντά σας;

«Σε όλη αυτήν την πορεία είχα πάντα δίπλα μου πολύ σημαντικούς ανθρώπους, οι οποίοι με βοήθησαν και να επανέλθω από τον τραυματισμό μου, αλλά και να βρεθεί η ομάδα εκεί που είναι αυτή τη στιγμή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά το γιατρό μου, τον κ. Σούρρα, που ήταν αυτός που ανέλαβε το χειρουργείο στο πόδι μου, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Επίσης, τον Κώστα τον Ψαρογιώργο και τον Γιώργο τον Βαβέτση, που με τη βοήθειά τους κατάφερα να επανέλθω υγιής και δυνατή στα γήπεδα».

Beach Volley - Β. Αρβανίτη-Π. Καραγκούνη: Στόχος μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες!

Να περιμένουμε, λοιπόν, το Ολυμπιακό εισιτήριο, ώστε να κλείσουμε τότε το επόμενο ραντεβού μας για συνέντευξη…

Πένυ: «Εμείς θα πάμε στη Χάγη για ό,τι καλύτερο, θα πάμε για να διεκδικήσουμε τις πιθανότητες που έχουμε, και ελπίζουμε το τελικό αποτέλεσμα να μας δικαιώσει». 

Και τώρα η Χάγη!

Το καθόλου απλό και εύκολο για το ελληνικό beach volley ταξίδι στη Σμύρνη ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, και πλέον, με την επιστροφή της ομάδας μας από την Τουρκία, ξεκινά, σχεδόν αμέσως, η δουλειά για το τουρνουά της Χάγης. Στην πιο σημαντική στιγμή η Ελλάδα θα είναι εκεί να δώσει τις μάχες της. Η πρώτη ομάδα που θα ταξιδέψει στην Ολλανδία αποτελείται προφανώς από τη Βίκυ Αρβανίτη και την Πένυ Καραγκούνη. Για τη δεύτερη που θα ακολουθήσει την αποστολή θα χρειαστεί να γίνει συζήτηση στην ομοσπονδία, προκειμένου να ληφθεί η καλύτερη απόφαση για το άθλημα και την Ελλάδα. Οι αγώνες στην Ολλανδία (23-26 Ιουνίου) είναι ο τελευταίος σταθμός της προ-Ολυμπιακής διαδικασίας, και η παρουσία της Ελλάδας εκεί, μπορεί να πει κανείς, χωρίς υπερβολή, πως είναι ένα μικρό θαύμα, εάν συνυπολογιστεί ο Γολγοθάς που πέρασε η Βίκυ Αρβανίτη με το διπλό τραυματισμό της στον αχίλλειο. Τώρα, όμως, έχει επιστρέψει για τα καλά και αγώνα με τον αγώνα δείχνει μαζί με την Πένυ Καραγκούνη την ποιότητα της ομάδας τους αλλά και πόσο θέλουν να ζήσουν ξανά το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πεισματάρες και νικήτριες!

Όταν πριν από τρία χρόνια αποχώρησε από την ενεργό δράση ήταν προσωρινή επιλογή. Η Βίκυ Αρβανίτη είχε δηλώσει πως ήθελε ένα διάλειμμα. Τελείωσε τη σχολή της, παντρεύτηκε, έκανε παιδί και επέστρεψε στην ενεργό δράση μαζί με την Πένυ Καραγκούνη. Αρκεί να τις δει κανείς στην προπόνηση για να αντιληφθεί το πείσμα που τις συνοδεύει. Το βλέμμα τους αποκαλύπτει πως πρόκειται για αθλήτριες που πρέπει ο αντίπαλος να υποφέρει για να τις νικήσει. Ένας από τους λόγους που η Βίκυ Αρβανίτη πήρε πολύ ζεστά την επιστροφή της ήταν το Τόκιο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πάντα αποτελούσαν κίνητρο. Δεν είναι τυχαίο για την αποφασιστικότητά τους ότι θεωρεί πως με την Πένυ μπορεί να είναι καλύτερες από την πρώτη φορά που έγιναν δίδυμο. Με τη μεθοδική δουλειά και το οργανωμένο τιμ που έχουν η πρόκριση δεν θα είναι εύκολη, είναι ωστόσο δυνατή. Το επίπεδο στην Ευρώπη είναι πολύ ανεβασμένο.

Οι «βασίλισσες της άμμου» θέλουν να επαναφέρουν τη χαμένη αίγλη του αθλήματος στην Ελλάδα και η πορεία τους διαγράφεται προς την πραγματοποίηση αυτού του στόχου. Η Βίκυ Αρβανίτη έχει μεγάλη εμπειρία ως δίδυμο. Ξεκίνησε με τη Θάλεια Κουτρουμανίδου, την πρώτη της συμπαίκτρια στο world tour. Συνέχισε με τη Βάσω Καραντάσιου, με την οποία έφτιαξαν μία άκρως ανταγωνιστική ομάδα. Συνεργάστηκε για χρόνια με τη Μαρία Τσιαρτσιάνη και ακολούθησε η Πένυ Καραγκούνη.

Με την Πένυ δεν έχουν αγωνιστεί μαζί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, διανύουν, πάντως, μία άψογη συνεργασία, με τη Βίκυ να γίνεται η «μεγάλη» της παρέας, και, όπως έχει πει, το απολαμβάνει! Ταίριαξαν εντός και εκτός γηπέδου και είναι σημαντικό οι συμπαίκτριες να περνούν καλά μαζί. Γι’ αυτό έχουν καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα δύο κορίτσια συμφωνούν και σε κάτι σημαντικό για το άθλημά τους. «Το άθλημά μας χρειάζεται υποδομές που θα θέσουν τις βάσεις ώστε να υπάρξει συνέχεια. Μόνο μέσα από σωστή οργάνωση και υποδομή θα πειστούν νέοι αθλητές να ασχοληθούν αποκλειστικά με το άθλημα και να στηθεί εκ νέου μία κατάσταση όπου και χορηγοί θα έρθουν όπως παλιότερα και έτσι θα υπάρξει ελπίδα για το μέλλον», έχουν δηλώσει με ευθύτητα.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»


vradini.gr