Προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων (4) ηλιακών ξηραντηρίων εντός του γηπέδου της ΕΕΛ Καλαμάτας, στη νότια πλευρά του γηπέδου.

Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω της ΔΕΥΑΚ(Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης) εξασφάλισε χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου διαχείρισης της λυματολάσπης.

Συγκεκριμένα από τη Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων εγκρίθηκε η Υπαγωγή Ωφελούμενων Φορέων στα Υποέργα «β. Αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού» και «γ. Υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος» της Δράσης «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες πόλεις»,  ενταγμένης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας .

Ο Δήμος Καλαμάτας μέσω της ΔΕΥΑΚ είχε υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για την υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων με τίτλο: «Μονάδα Ηλιακής Ξήρανσης ιλύος ΕΕΛ Καλαμάτας» προϋπολογισμού που αγγίζει τα 8.000.000 €.

Προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων (4) ηλιακών ξηραντηρίων εντός του γηπέδου της ΕΕΛ, στη νότια πλευρά του γηπέδου. Η τροφοδότηση της ιλύος καθώς και η απομάκρυνση του τελικού προϊόντος θα γίνεται από την ίδια πλευρά (ανατολική) των ξηραντηρίων. H τροφοδότηση θα γίνεται αυτόματα με σύστημα μεταφορικών κοχλιών, ενώ  και η απομάκρυνση της ξηραμένης ιλύος θα γίνεται επίσης αυτόματα, μέσω συστήματος μεταφορικών κοχλιών εκτός του ξηραντηρίου.

Για την ηλιακή ξήρανση της ιλύος της ΕΕΛ Καλαμάτας προβλέπεται η κατασκευή:

  • Μονάδας υποδοχής αφυδατωμένης ιλύος
  • Ηλιακά ξηραντήρια
  • Μονάδα διάθεσης τελικού προϊόντος
  • Κτίριο Εξυπηρέτησης

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, με την ολοκλήρωση του έργου η ΔΕΥΑ Καλαμάτας δεν θα χρειάζεται να μεταφέρει ετησίως 5.000 τόνους, αλλά θα τα διαχειρίζεται η ίδια με σύγχρονο τρόπο. «Είναι ένα πάρα πολύ σπουδαίο έργο, ένα έργο που το διεκδικούσε η ΔΕΥΑΚ από το 2010 και καταφέραμε μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και μια σωστή μελέτη να λάβουμε χρηματοδότηση και πλέον το επόμενο διάστημα θα τρέξει διαγωνιστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr


Πηγή