Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας γίγας Νομός – ο μεγαλύτερος σε έκταση της χώρας μας – που έχει όμως ξύλινα πόδια. Και γι’ αυτό έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι μας. Και είναι καιρός να ενστερνισθούμε τη μεγάλη αυτή αλήθεια, αλλά και να αναθεωρήσουμε λαθεμένες ιδέες και προτάσεις που τον κρατούσαν αδρανή και δέσμιο. Όμως, υπάρχει η ελπίδα, φθάνει να το θελήσουμε. 

Τα εκκλησιαστικά μνημεία στην Αιτωλοακαρνανία είναι ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός και αυτό δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής της εκκλησίας της Ελλάδος και της εκάστοτε Κυβέρνησης, της Περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και φορέων του Νομού. Πρέπει όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του και την δημιουργική του ενέργεια να στραφεί προς την τουριστική αξιοποίηση των μνημείων της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας. Τους καθεδρικούς ναούς, τα ξωκκλήσια, τα πολλά μοναστήρια με μεγάλη, θρησκευτική ιστορία, που είναι τμήματα της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς και που πρέπει να αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. 

Η Εκκλησία της Ελλάδος πρέπει να υπογράψει με το υπουργείο Τουρισμού μνημόνιο συνεργασίας, επικεντρώνοντας τις προσπάθειες στην προσέλκυση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με βασικό στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών. Είναι ανάγκη η Εκκλησία της Ελλάδας και οι Ιερές Μητροπόλεις Αιτωλοακαρνανίας να αναζητήσουν προσκυνηματικά πρακτορεία τα οποία να προσφέρουν περιηγήσεις υψηλού επιπέδου και να μεταφέρουν τους επισκέπτες γρήγορα και προγραμματισμένα σε διάφορα σημεία της. 

Τα εκκλησιαστικά μνημεία είναι πολλά και έχουν γράψει στο σύνολό τους ιστορία. Και ενδεικτικά αναφέρουμε: Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου του Βαπτιστού στην Ανάληψη Θέρμου, Μοναστήρι του Αγίου Συμεών Μεσολογγίου, Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Λιγοβιτσίου στις Φυτείες, Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιώτισσας Ναυπακτίας, Μοναστήρι Γενεσίου της Θεοτόκου Ρέθα Βάλτου. 

Οι καιροί το προστάζουν και πρέπει να είμαστε παρόν και έτοιμοι στο όποιο κάλεσμα, για την ανάπτυξη και προκοπή του τόπου μας.  

Του Δημοσιογράφου-Συγγραφέα
Χρυσόστομου Πατούλα