Το κύμα της Όμικρον συρρικνώνεται, αλλά το ΕΣΥ πιέζεται

«Δέλτα» και «Όμικρον» συνυπάρχουν στην κοινότητα, με το κύμα της δεύτερης να έχει εισέλθει σε τροχιά συρρίκνωσης, τη στιγμή που η πρώτη μετάλλαξη του κορωνοϊού συνεχίζει να πιέζει τα νοσοκομεία. Σε αυτή τη φάση, τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται στα 170.000, ενώ οι θάνατοι των τελευταίων δύο εβδομάδων αφορούν στο συντριπτικό ποσοστό του 93,4% ανμεβολίαστους συμπολίτες μας.

«Περιμένουμε μια κάμψη στην πίεση του Συστήματος Υγείας» τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε χαρακτηριστικά  ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι πλέον παρατηρείται μείωση κατά 31% στη διασπορά των κρουσμάτων αλλά η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει καθώς αυξήθηκαν κατά 24% οι θάνατοι.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στη συνέντευξη Τύπου τόνισε πως η πανδημία είναι σε μία υψηλή αλλά σταθερή κατάσταση και πως τα νοσοκομεία πιέζονται. «Να είμαστε προσεκτικοί για το επόμενο διάστημα», είπε, σημειώνοντας πως κινδυνεύουν περισσότεροι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Την ίδια ώρα, η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι 170.000 είναι τα ενεργά κρούσματα, κάνοντας λόγο για μείωση του δείκτη θετικότητας την τελευταία εβδομάδα, ενώ ακόμη μίλησε για αύξηση του ιικού φορτίου σε Κρήτη και Αχαΐα.

Κάτω των 60 ετών 1 στους 3 στις ΜΕΘ

Η ίδια μίλησε επίσης για σταθεροποίηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων στην Ελλάδα. Ακολούθως, είπε πως 1/3 που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ, είναι κάτω των 60 ετών. «Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε με έμφαση και σημείωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία από τις δύο τελευταίες εβδομάδες, το 93,4% των θανάτων αφορά σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου, είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Όπως υπογράμμισε, το 80-90% των νέων κρουσμάτων είναι με την Όμικρον, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να κυκλοφορεί και να πιέζει το ΕΣΥ. 

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Αναφορικά με την συζήτηση για το τέλος της πανδημίας, ανέφερε πως ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πως η εκτεταμένη διασπορά του ιού τον ευνοεί ώστε να δημιουργήσει νέες μεταλλάξεις.

Ήπια η Όμικρον για τα παιδιά

Κλείνοντας, η κυρία Παπαευαγγέλου μίλησε για τα παιδιά, λέγοντας πως ο δείκτης θετικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλός και πως η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά είναι απολύτως αναμενόμενη, καθώς είναι η μοναδική κοινωνική ομάδα που «ελέγχεται» δύο φορές την εβδομάδα με τα τεστ κορωνοϊού. Ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον και τα παιδιά, είπε πως φαίνεται να υπάρχει μια ηπιότερη μορφή της νόσου.

Όσο περισσότεροι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, τόσο περισσότεροι οι θάνατοι

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα από ολόκληρο τον κόσμο.

«Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή» είπε ο καθηγητής, μιλώντας για σημάδια σταθεροποίησης, με την κατάσταση όμως να παραμένει κρίσιμη. «Το κύμα της Όμικρον στην Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης. Το κατά πόσο θα συνεχιστεί, δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, όμως περιμένουμε σταθεροποίηση και κάμψη της πίεσης στο Σύστημα Υγείας, ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση».

Σε σχετική ερώτηση για τον υψηλό αριθμό νεκρών στην χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το μικρό ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι» είπε.

«Ένας δεύτερος παράγοντας είναι πως πολλοί συνάνθρωποί μας προσέρχονται στο νοσοκομείο πολύ αργά. Ο κορωνοϊός δεν είναι κρυολόγημα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου.


vradini.gr