Ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου σε ελαιουργείο της Αιτωλοακαρνανίας.
Ένα από τα κλειδιά για την επίτευξη του άριστου αποτελέσματος ελαιοποίησης είναι η κατάλληλη περίοδο συγκομιδής του ελαιόκαρπου καθώς και ο χρόνος μεταφορά του, στο ελαιοτριβείο.
Στην διαδικασία ελαιοποίησης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθαριστούν οι ελιές πολύ καλά έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να έχουμε το καλύτερο δυνατό καθαρό προϊόν. Ο σκοπός του καθαρισμού συμβαίνει φυσικά για να αφαιρεθούν τα φύλλα, τα κλαδιά, τα πετραδάκια και άλλα εξωγενή αντικείμενα πριν οι ελιές εισέλθουν στο επόμενο τμήμα της παραγωγικής αλυσίδας, το στάδιο της μάλαξης.
Επόμενο βήμα η άλεση του καρπού και δημιουργία πάστας, ο σκοπός της μάλαξης είναι να σχίσει τα κύτταρα της σάρκας και να διευκολύνει στην απελευθέρωση των ενζύμων του ελαιόλαδου.
Το επόμενο βήμα είναι η ζύμωση του καρπού. Η ζύμωση είναι η διαδικασία της αργής ανάδευσης και ανάμιξης των αλεσμένων ελιών, συνήθως για 20 έως 40 λεπτά. Η ανάδευση επιτρέπει στα μικρά σταγονίδια ελαιόλαδου που απελευθερώνονται από τη διαδικασία άλεσης, να συσσωματώνονται και να διαχωρίζονται ευκολότερα.
Τελευταίο στάδιο ο διαχωρισμός του ελαιολάδου από τον πυρήνα και τα επιπρόσθετα υγρά. Το λάδι που έρχεται από την πρώτη φυγόκεντρο επεξεργάζεται περαιτέρω σε μια δεύτερη φυγόκεντρο που περιστρέφεται ταχύτερα για να εξαλείψει οποιαδήποτε υπολειπόμενα υγρά.

 

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.