Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ), επανέρχεται στο θέμα των μεταθέσεων των στρατιωτικών του Ακτίου και δηλώνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν αρκούν μόνο τα όμορφα λόγια και οι μεγάλες υποσχέσεις.

Όπως αναφέρουν σε ανάρτησή τους, “εδώ και 4 χρόνια οι στρατιωτικοί του Ακτίου, αυτοί που υπηρετούν και όσοι επιθυμούν να μετατεθούν στην στρατιωτική βάση, έρχονται αντιμέτωποι από μια εικονική πραγματικότητα που όλοι αποδέχονται ότι είναι λανθασμένη αλλά κανείς δεν πράττει ότι απαιτείται για να διορθωθεί. Και έτσι, για άλλη μια φορά για άλλη μια χρονιά, οι μεταθέσεις αποφασίζονται υπό την βάση λανθασμένων δεδομένων.
Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα κάποιοι βγαίνουν και πανηγυρίζουν για την μεγάλη αύξηση της επιβατικής κίνησης στον πολιτικό αερολιμένα, συνεπώς την αύξηση της τουριστικής κίνησης των γύρω περιοχών, χωρίς όμως να ενδιαφέρονται για το προσωπικό που εμπλέκεται σε αυτό.
Με δεδομένο το πλαίσιο συνεργασίας της Π.Α με την ΥΠΑ και τον Παραχωρησιούχο (Fraport Greece) ποιος θα πληρώσει την νύφη σε περίπτωση που δεν θα μπορεί να υλοποιηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με την υποστήριξη των πολιτικών πτήσεων, την συντήρηση και φύλαξη των κοινών υποδομών”.

Το πλήρες κείμενο που έχει αναρτήσει η Ένωση στην ιστοσελίδα της:

1. Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ), για άλλη μια φορά, για άλλη μια χρονιά, επανέρχεται στα προβλήματα που δημιουργεί ο εν ισχύ Π.Ο.Υ. της Μονάδας, μιας και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και τις απαιτήσεις που απορρέουν τόσο από το στρατιωτικό έργο, όσο και την υποστήριξη του πολιτικού αερολιμένα. Τέσσερα χρόνια που το συγκεκριμένο θέμα δεν επιλύεται και συνεχίζει να προκαλεί αβεβαιότητα, απογοήτευση, ΟΡΓΗ και μεγάλες αδικίες στις μεταθέσεις των συναδέλφων μας που υπηρετούν στο Άκτιο.

2. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά τις δεσμεύσεις του κ. ΥΕΘΑ, που επίσημα έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η αεροπορική βάση Ακτίου θα αναβαθμιστεί ενώ παράλληλα γνωρίζουμε ότι έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες με προτάσεις– εισηγήσεις από την Μονάδα και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας προς το Γ.Ε.Α. από τα τέλη του 2021. Για άλλη μια χρονιά όμως η όλη διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε πριν τον προγραμματισμό των ετήσιων μεταθέσεων, με αποτέλεσμα στελέχη που υπηρετούν στο Άκτιο να λάβουν μεταθέσεις επειδή στο εγκεκριμένο οργανόγραμμα χαρακτηρίζονται ως υπεράριθμοι. Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις συναδέλφων με τρία τέκνα, που μετατίθενται ή συναδέλφων που δεν μπορούν να μετατεθούν στο Άκτιο, μετά από 2 χρόνια στην παραμεθόριο, διότι οι θέσεις που δικαιολογούνται στον Π.Ο.Υ. είναι περιορισμένες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως αναλυτικά έχουμε επισημάνει στα (α), (β) σχετικά.

3. Αυτή η αδικία, αυτή η αβεβαιότητα θα πρέπει να σταματήσει. Το ερχόμενο Φθινόπωρο, όπου οι στρατιωτικοί θα πρέπει να υποβάλλουν επιθυμίες μεταθέσεων για το έτος 2023, δικαιούνται να γνωρίζουν επίσημα και ξεκάθαρα, αν θα εφαρμοστεί ο ισχύον Π.Ο.Υ. ή αν θα τροποποιηθεί στο πλαίσιο των δηλώσεων του κ. ΥΕΘΑ.

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές, Αξιότιμε κ. ΑΔΦ και Αγαπητέ Πρόεδρε ΠΟΜΕΝΣ,

4. Το στρατιωτικό προσωπικό της Μ.Υ. FOB AKTION καθημερινά προσφέρει σημαντικό πολύπλευρο έργο, μιας και οι δραστηριότητες της Μονάδος δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Υπάρχουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την συνεργασία της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ, καθώς και συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το πλαίσιο συνεργασίας Π.Α. με Υ.Π.Α. και Παραχωρησιούχο, οι οποίες αφορούν την υποστήριξη των πολιτικών πτήσεων, (α) σχετικό. Η μείωση της δύναμης σε προσωπικό ειδικοτήτων τεχνικής υποστήριξης και άμυνας φρούρησης μπορεί να δημιουργήσει δυσλειτουργίες στην συντήρηση, επισκευή και ασφάλεια των κοινών υποδομών, διαταράσσοντας το θετικό κλίμα από τις συνεχείς αυξήσεις στην επιβατική κίνηση στον πολιτικό αερολιμένα Ακτίου.

5. Καλούμε όλους τους αποδέκτες της παρούσας επιστολής να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε το θέμα να επιλυθεί άμεσα και πριν την υποβολή επιθυμιών μεταθέσεων έτους 2023.

Αγαπητά μέλη, αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την απογοήτευση και την δικαιολογημένη δυσαρέσκεια που σας πνίγει κάθε χρόνο και ειδικά την περίοδο που πραγματοποιείται ο προγραμματισμός των ετήσιων μεταθέσεων. Θα σταθούμε ενωμένοι, ο ένας δίπλα στον άλλον, και μέσω της θεσμικής εκπροσώπησης θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας, ώστε το έργο που προσφέρει η Μ.Υ. FOB AKTION και κατ’ επέκταση το προσωπικό να χαίρει μιας δίκαιης και έμπρακτης αναγνώρισης από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥπΕΘΑ. .

Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ.

Ο Πρόεδρος                                         Ο Γεν. Γραμματέας

Χονδρογιάννης Βασίλειος                  Λεμονιάς Απόστολος

sinidisi.gr