Στη λογική των ίσων αποστάσεων ήταν επί της ουσίας και η δεύτερη δήλωση της αναπληρώτριας εκπροσώπου της ΕΕ, Ντάνα Σπινάντ, όταν της ζητήθηκε να πάρει θέση για τους πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν κατά του Ελληνα πρωθυπουργού.

Ηγέτης

Επιχειρώντας να αμβλύνει την αρχική της τοποθέτηση, ότι δηλαδή «προσπαθούμε ως ΕΕ να ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ των ηγετών», η Ντάνα Σπινάντ, δήλωσε στον ανταποκριτή της Καθημερινής στις Βρυξέλλες πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μίας κυβέρνησης κράτους-μέλους της Ε.Ε., τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος».

Η ίδια μάλιστα αναφέρθηκε στα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2021, υπενθυμίζοντας ότι «αναμένεται από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική εμπλοκή με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης». «Θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο σεβασμός προς τους γείτονες και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.

«Μητσοτάκης γιοκ»

Η αρχική δήλωση της αναπληρώτριας εκπροσώπου της ΕΕ για το «Μητσοτάκης γιοκ» που εκστόμισε ο Ερντογάν, προκάλεσε ενόχληση στην Αθήνα.

Το «ουδέν σχόλιο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν που επιτέθηκε προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό, κατέδειξε πως οι Βρυξέλλες είτε δεν κατανοούν το εύρος και την βαρύτητα των προκλήσεων στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ, είτε παραμένουν προσηλωμένες στην τακτική των ίσων αποστάσεων, σε οποιεσδήποτε ακρότητες και αν επιδίδεται ο Ερντογάν.

«Θετικό κλίμα»

Ειδικότερα, η Ντάνα Σπίναν, όταν ρωτήθηκε τη Δευτέρα για τις πρωτοφανείς δηλώσεις Ερντογάν, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή».

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαρώσια, η εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι «τις παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία». Υπενθύμισε, ότι η τουρκική κυβέρνηση, καθώς και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας γνωρίζουν πολύ καλά τη θέση της ΕΕ για τα Βαρώσια.


Πηγή