Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση  περί κατάργησης της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Όπως  είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, “Μέχρι το Σεπτέμβριο εκτιμώ – όταν θα επεξεργαστούμε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023 -θα έχουμε καλύτερη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού  – οπότε τότε η βούλησή μας, η πρόθεσή μας και εκτιμώ ότι θα το πετύχουμε….. και αυτό είναι η επέκταση στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης“. Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε  ότι “είναι θέμα δομής και διάθεσης του προϋπολογισμού. Σεπτέμβριο χτίζουμε τον προϋπολογισμό για να παρουσιάσουμε το προσχέδιο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου”.

Επίσης ο Κ. Σταϊκούρας μίλησε για την Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης που συνεχίζεται να επιβάλλεται στους εργαζόμενους του δημοσίου και στους συνταξιούχους. Η επιδίωξη είναι  να καταργηθεί  η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης  και στους εργαζόμενους του δημοσίου και στους συνταξιούχους.  Αυτό επιδιώκουμε. Μέχρι τον Σεπτέμβριο να βρούμε τον δημοσιονομικό χώρο για να το επεκτείνουμε σε όλη τη  κοινωνία. Είναι άλλα 400 εκατ. ευρώ. Θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτό”, τόνισε. ” Επιδιώκουμε να πάμε στις αρχές του 2023  και να καταργήσουμε το φόρο αυτό για το σύνολο των εισοδημάτων”, συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε μεταξύ μεταξύ άλλων ότι  η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης έχει καταργηθεί  για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα.” Σας θυμίζω ότι επί 2 χρόνια και ακολουθεί και 3 έτος δεν ισχύει για τα εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα, και αυτό αφορά και δημοσίους υπαλλήλους που έχουν εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτά είναι 550 εκατ. ευρώ”, σημείωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 Έκτακτη  Εισφορά Αλληλεγγύης: Οι κρατήσεις που ισχύουν έως τώρα στις συντάξεις

Υπενθυμίζεται ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης  καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του Ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων.  Από 1-8-2010 (Ν. 3865/2010) θεσπίστηκε η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και επιβλήθηκε κράτηση 3%-14% στις κύριες συντάξεις που υπερέβαιναν τα 1.400 ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο από 1-8-2011 τα ποσοστά κρατήσεων αναπροσαρμόστηκαν (Ν. 4002/2011) και επιβλήθηκαν κρατήσεις 3%-10% και στις επικουρικές συντάξεις που υπερέβαιναν  το ποσό των 300 ευρώ σε μηνιαία βάση.


Πηγή