Ο λόγος πλέον στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης

«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» λέει η Πρύτανης

Θρυαλλίδα θετικών εξελίξεων αποτέλεσε η σύσκεψη που έγινε πριν από δύο εβδομάδες με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και τους δημάρχους της περιοχής. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αποφάσισε την Πέμπτη να εισηγηθεί στο Υπουργείο Παιδείας την επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. 

njbazyhrhr5d2efb0c9661e

Μετά από εισήγηση της Πρυτάνεως Βενετσάνας Κυριαζοπούλου η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε να εισηγηθεί στη νεοσύστατη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) την επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων ΔΠΠΝΤ.  Πλέον το λόγο έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία και θα αποφασίσει αν τηρούνται οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για την επανίδρυση του Τμήματος ΔΠΠΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι η  η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ιδρύθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση προκειμένου τα ζητήματα που αφορούν τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας (ιδρύσεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις) να αποφασίζονται με αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια και να μην υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις. Μάλιστα πρόσφατα στη Βουλή ο αρμόδιος για τα ΑΕΙ, υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου για το θέμα, είχε συμφωνήσει επί της ουσίας στην επανίδρυση του Τμήματος από τη στιγμή που υπάρξει ανάλογο αίτημα από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

panepistimio
Από τη σύσκεψη του Περιφερειάρχη και της Πρυτάνεως με τους δημάρχους της περιοχής, που αποτέλεσε θρυαλλίδα θετικών εξελίξεων

Αυτό που βεβαίως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη είναι αν η επανίδρυση του Τμήματος ΔΠΠΝΤ θα προλάβει τα μηχανογραφικά δελτία του 2020, ώστε το ερχόμενο φθινόπωρο το Τμήμα που καταργήθηκε με το νόμο Γαβρόγλου να υποδεχθεί και πάλι πρωτοετείς φοιτητές. Η «Σ» επικοινώνησε με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, ωστόσο η ίδια ακολουθώντας την πάγια τακτική δεν θέλησε να σχολιάσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο». Η αλήθεια πάντως είναι ότι εκ των πραγμάτων η Πρύτανης και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου με την προχθεσινή απόφαση διέψευσαν την όποια καχυποψία υπήρξε αναφορικά με το τι θα πράξει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα οι φοιτητές του Τμήματος ΔΠΠΝΤ ήσαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και δήλωναν πως «η Πρύτανης προτιμά τη μετονομασία του Ιστορικού – Αρχαιολογικού από την επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ».

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ο «καλός δρόμος» για τον οποίο μιλά η Πρύτανης «ανοίχθηκε» μέσα από το κοινό ανακοινωθέν Περιφέρειας, Πανεπιστημίου και Δήμων Αγρινίου, Ήλιδος και Πύργου πριν από δύο εβδομάδες περίπου. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι την επομένη κιόλας μέρα οι φοιτητές του Τμήματος ΔΠΠΝΤ που βρίσκονταν σε κατάληψη επί σχεδόν τρεις μήνες ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους. 

Μπορεί μέχρι στιγμής να διαμορφώνεται ένα πλέγμα θετικών εξελίξεων γύρω από το θέμα Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο, όμως ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες. Υπενθυμίζεται ότι τόσο για το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, όσο και για το νεοϊδρυθέν Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, τόσο η Σύγκλητος όσο και οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων με παλαιότερες αποφάσεις είχαν υποδείξει την Πάτρα, ως καταλληλότερη έδρα για την ακαδημαϊκή τους αναβάθμιση.

Όμως το κοινό ανακοινωθέν Περιφέρειας, Πανεπιστημίου και Δήμων της περιοχής σημείωνε ότι«η δυνατότητα επανεκτίμησης της λειτουργίας όλων των Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, στα σημεία όπου αυτά σήμερα βρίσκονται ή προγραμματιζόταν να λειτουργήσουν, αποτελεί κοινή και εδραία πεποίθηση όλων μας. Από τη φράση «στα σημεία όπου αυτά σήμερα βρίσκονται» θα μπορούσε να συναχθεί το συμπέρασμα ότιδεν τίθεται πλέον θέμα μετακίνησης Τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Όμως αυτό δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων και της Συγκλήτου.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr