Πρόκειται για 170 γιατρούς και 800 νοσηλευτές ενώ οι υπόλοιποι είναι διοικητικοί υπάλληλοι.

Η επιστροφή τους αποφασίστηκε έπειτα από την προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ, το Γ´ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας (νοσοκομεία), από τις 14/4 και έως τις 31/12 του 2022.

Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν, η επιστροφή των γιατρών να γίνει καταρχάς με τον ίδιο τρόπο όπως θα γίνει για τους νοσηλευτές, όπως αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Την Κυριακή, 1η Ιανουαρίου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιων υπουργείων, με θέμα τα Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19.

Πώς θα γίνει η επιστροφή τους

Οι γιατροί θα υποχρεούνται σε δυο τεστ την εβδομάδα εφαρμογή μάσκα υψηλής προστασίας. Επιπλέον, όμως, η Επιτροπή εισηγείται οι ανεμβολίαστοι γιατροί να μην τοποθετηθούν σε μονάδες με ευάλωτους ασθενείς όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συγκεκριμένα, το ιατρικό πρωτόκολλο επιστροφής προβλέπει:

  • Δύο τεστ την εβδομάδα και μάσκα υψηλής προστασίας
  • Να μην τοποθετηθούν σε μονάδας με ευάλωτους ασθενείς, όπως μονάδες εντατικής φροντίδας, μονάδες νεογνών και μονάδες όπου νοσηλεύονται ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς

cnn.gr