Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Eντι Ράμα επανέλαβε την κριτική του εναντίον της Ευρωπαϊκής Eνωσης επειδή δεν προχώρησε στη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Πάσχουν από αμνησία»

Οπως μεταδίδουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, σε συνέντευξή του για τους Financial Times που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο Ράμα παρατήρησε ότι η Ευρωπαϊκή Eνωση έχει χάσει την επίγνωση της δικής της ταυτότητας και επιθυμεί να ανακάμψει σύντομα.

«Οι Βρυξέλλες πάσχουν από αμνησία σχετικά με το ποιοι είναι, ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξής τους», είπε στον Valerie Hopkins των FT, προσθέτοντας ότι «είναι η μεγαλύτερη δύναμη που έχει δημιουργήσει η καλή ανθρωπότητα και ελπίζω ότι θα ανακάμψει γρήγορα γιατί χωρίς αυτήν ο κόσμος είναι ένα πολύ χειρότερο μέρος.»

Ο Ράμα υποστήριξε στη συνέντευξή του ότι οι τελευταίες εκλογές και η νίκη του για τρίτη θητεία στην εξουσία δείχνουν πως η Αλβανία αγκαλιάζει τη σταθερότητα μετά από δεκαετίες αναταραχών από την πτώση του κομμουνισμού.

«Εφηβική δημοκρατία»

«Η Αλβανία είναι μία εφηβική δημοκρατία, και όπως κάθε έφηβος έχει προβλήματα, αλλά μεγαλώνει και θα φτάσει σε ωριμότητα», ανέφερε.

Στο άρθρο των FT σημειώνεται ότι παρά την πολιτική πόλωση, τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για εξαγορά ψήφου και την έκθεση του ΟΑΣΕ – ODIHR σχετικά με τη χρήση κρατικών πόρων από την κυβέρνηση, οι εκλογές αυτή τη φορά στην Αλβανία υπήρξαν οι «ομαλότερες».

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά στους ισχυρισμούς ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα έκλεψε τα προσωπικά δεδομένα των 910.000 ατόμων και τα χρησιμοποίησε για εκλογικούς σκοπούς, ούτε για την απόπειρα κατάσχεσης του εξοπλισμού των μέσων ενημέρωσης που δημοσίευσαν τέτοιες κατηγορίες.

Η δολοφονία στο Ελμπασάν

Η δολοφονία υποστηρικτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ελμπασάν συνδέθηκε στο άρθρο με τις κατηγορίες του προέδρου Ιλίρ Μέτα εναντίον του πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

«Ενας υποστηρικτής του σοσιαλιστικού κόμματος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αναταραχών στην πόλη του Ελμπασάν. Αναθερμάνθηκαν όταν ο πρόεδρος Μέτα, ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ενσωμάτωση(LSI), κατηγόρησε τον Ράμα ότι διέθετε ένα “κλεπτοκρατικό καθεστώς” που “άρπαξε όλες τις εξουσίες και την κυριαρχία του λαού της Αλβανίας και… εξάλειψε κάθε λογοδοσία”» δήλωσε ο Ράμα.

Ωστόσο, δεν δόθηκε επιχείρημα για αυτόν τον ισχυρισμό, ο οποίος συνάδει με τις κατηγορίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην προσπάθειά του να εκδιώξει τον πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας.

«Ελλειψη συνεκτικού οράματος»

Ο Ράμα εξήγησε τις επαναλαμβανόμενες απώλειες της αντιπολίτευσης με την υποτιθέμενη άρνησή τους να συμμετάσχουν στους δημόσιους θεσμούς.

Μιλώντας σχετικά με τις ιδέες για τον επανασχεδιασμό των συνόρων στα Βαλκάνια, ο Ράμα κατηγόρησε και πάλι την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Δείχνει μια αδυναμία εντός της, μια έλλειψη συνεκτικού οράματος για τη διεύρυνση και την έλλειψη μιας σταθερής διαδικασίας στην εφαρμογή της», είπε.

Πηγή: himara.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή