Δεν αποκλείεται να δοθεί και τρίτη επιδότηση καυσίμων (Fuel Pass 3) που θα αφορά το τελευταίο τρίμηνο του έτους (Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου).

“Εκτιμούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι,  έτσι όπως πάει η οικονομία, το πρώτο πεντάμηνο-εξάμηνο θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Τον Ιούνιο φαίνεται τα έσοδα να είναι υψηλότερα από τους στόχους.  Αυτός ο  δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα επιστρέψει στο σύνολό του στην κοινωνία. Εκτιμούμε ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μία καλή εικόνα. Έχουμε εκκρεμότητα να δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα του τελευταίου τριμήνου του έτους. Υπενθυμίζω ότι οι παρεμβάσεις μας είναι 600 εκατ. ευρώ  μέχρι το Σεπτέμβριο. Άρα να δούμε πώς θα είναι τα καύσιμα τότε. Να δούμε τι θα γίνει με το ρεύμα το δεύτερο εξάμηνο. Εάν ανέβει η τιμή του ρεύματος, θα χρειαστούν πιο γενναίες παρεμβάσεις από την πολιτεία και έχουμε και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το δημόσιο και τους συνταξιούχους για το 2023 που είναι  450 εκατ. ευρώ”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1.

Βενζίνη: Γιατί δεν δίνεται επιδότηση στην αντλία

Στην συνέχεια ρωτήθηκε γιατί δεν δίνεται επιδότηση στην αντλία σε ό,τι αφορά την βενζίνη. ” Το μίγμα των μέτρων είναι το κατάλληλο για να μπορέσουμε να βρεθούμε κοντά στην κοινωνία. Το μίγμα των μέτρων είναι μόνιμες μειώσεις φόρων και βραχυπρόθεσμες ενισχύσεις  των πολιτών με επιδόματα. Δεν είμαστε η κυβέρνηση των επιδομάτων. Είμαστε η κυβέρνηση των μειώσεων των φόρων και για αυτό εκλεχθήκαμε. Και παρά το γεγονός ότι είχαμε δύο κρίσεις τα καταφέραμε ” απάντησε και επανέλαβε “είχαμε δύο δύσκολες κρίσεις…  οφείλαμε να βρεθούμε κοντά στην κοινωνία αυξάνοντας δαπάνες μέσα από επιδόματα… αλλά εξαντλώντας τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο. Όταν συνεπώς κάποιος  υποστηρίζει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα θα χρειάζονταν  περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Το να κάνει κανείς  παρέμβαση στην αντλία θα έχει το αντίστοιχο αποτέλεσμα” .

Πότε θα ληφθούν τα μέτρα

Τέλος  ρωτήθηκε για το αν τα μέτρα θα είναι πριν ή μετά τις εκλογές. “O σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου είναι σχεδιασμός τετραετίας. Έχουμε έναν ακόμα στόχο να πετύχουμε επενδυτική βαθμίδα και είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος όπως τα έχουμε καταφέρει με τις θυσίες της κοινωνίας με επιτυχία μέχρι σήμερα, θα τα καταφέρουμε για την επίτευξη του τελευταίου στόχου. Υπενθυμίζω ότι 20 Αυγούστου η χώρα βγαίνει και από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας άρα επιστρέφει στην ευρωπαϊκη κανονικότητα”, απάντησε.

Δείτε  παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ


Πηγή