Πηγαινοέρχεται η μία βουλευτική έδρα της Αχαΐας, όμως με βάση την πιο πρόσφατη κυβερνητική βούληση, θα χαθεί, κατά τα φαινόμενα.Επισήμως δεν έχει επικυρωθεί η απόφαση, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να αναγγελθεί ότι θα εκλεγούν τελικά 3 ομογενείς βουλευτές από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων.

Μέχρι πρότινος ήταν ισχυρός ο προβληματισμός για την τοποθέτηση ομογενών σε εκλόγιμες θέσεις, διότι είναι ελάχιστος ο αριθμός της διασποράς που έχουν εγγραφεί στους καταλόγους δικαιώματος ψήφου στις επικείμενες βουλευτικές κάλπες. Διατυπωνόταν η άποψη πως δεν είναι δυνατόν να εκλεγούν 3 ομογενείς βουλευτές, με δεδομένο ότι οι εκλογείς δεν υπερβαίνουν τους 3.000.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από επίσημους κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, η άποψη αυτή υποχώρησε μπροστά στην εθνική σκοπιμότητα εκπροσώπησης της «άλλης» Ελλάδας.

Καταβάλλονται προσπάθειες από τις πρεσβείες της χώρας μας στο εξωτερικό να αυξηθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους.
Κατόπιν τούτων, θα «θυσιασθούν» 3 έδρες της ελληνικής επικράτειας για να καταληφθούν από ομογενείς και αυτές θ’ αφαιρεθούν από: Αχαΐα, Α’ Νότιο Τομέα Αθήνας.

Εν τέλει, η Αχαΐα -που δεν έχασε έδρα από την απογραφή του 2021 αν και υπήρχαν σχετικοί φόβοι- θα τη στερηθεί για χάρη των ομογενών.

pelop.gr