Ενώπιον του δικαστηρίου βρέθηκαν την Τρίτη μέλη μιας ομάδας ακροδεξιών, η οποία σχεδίαζε να δολοφονήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του. Η δολοφονία, σύμφωνα με τις αρχές, ήταν μέρος σχεδιασμού για πραξικόπημα από την ομάδα «Barjols».

Δώδεκα άνδρες και μία γυναίκα, από 26 έως 66 ετών βρέθηκαν στο εδώλιο. Κατηγορούνται για συνωμοσία για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας, αναφέρει ο Guardian. Αν καταδικαστούν αντιμετωπίζουν ποινή έως 10 έτη.

Στις αρχές του 2017, η ομάδα σχηματίστηκε μέσω Facebook. Αρχηγός φέρεται να είναι ένας άνδρας περίπου 60 ετών, άνεργος, άλλοτε μέλος του Εθνικού Μετώπου του ΖανΜαρί Λεπέν και πλέον Εθνικού Συναγερμού υπό την Μαρίν Λεπέν.

Η πληροφορία για μια ακροδεξιά ομάδα που σχεδίαζε να επιτεθεί στον Μακρόν κατά την επίσκεψή του στο Βερντέν τον Νοέμβριο του 2018 για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έφτασε εγκαίρως στις Αρχές.

Η αστυνομία είχε προχωρήσει, κατά τη διάρκεια της έρευνας που κράτησε τέσσερα χρόνια, ακόμη και στη παγίδευση τηλεφώνων. Τα μέλη της ομάδας (που έφτασαν να είναι 5.000) σχεδίαζαν ακόμη τη δολοφονία μεταναστών, επιθέσεις σε τεμένη, την απαγωγή βουλευτών, ενώ υπήρχαν και ενδείξεις αντισημιτισμού.

Τίποτα από όσα σχεδίαζαν δεν πραγματοποιήθηκε. Κατά τις εφόδους στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν όπλα και οδηγίες για κατασκευή εκρηκτικών.

Η υπεράσπιση των κατηγορούμενων ισχυρίζεται ότι τα μέλη της ομάδας απλώς συνομιλούσαν για τα σχέδιά τους και ότι ποτέ δεν υπήρξε απειλή κατά του Μακρόν.


cnn.gr