Η επόμενη μέρα των βίαιων διαδηλώσεων βρίσκει το Παρίσι να μαζεύει τα  συντρίμμια και τις στάχτες του.

Σε κάθε τοίχο οργισμένα συνθήματα κατά του Μακρόν και μελών της κυβέρνησης.

Σε μία γαλλική συνοικία από τις φωτιές που άναψαν οι πιο θερμόαιμοι κινδύνεψε να καεί ολόκληρο κτίριο.

Ο κόσμος βγήκε πανικόβλητος και από τα τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

«Είχαμε τελειώσει τη δουλειά και είδαμε τη φωτιά, είδαμε το κτήριο να φλέγεται. Αρχίσαμε να απομακρύνουμε τα σκουπίδια και να καθαρίζουμε. Το μόνο που σκεφτήκαμε ήταν να βγουν έξω οι άνθρωποι».

Η χθεσινή νύχτα μπορεί να ήταν η πιο ήσυχη εδώ και μία εβδομάδα αλλά πρόκειται για νηνεμία πριν την επόμενη καταιγίδα.

«Για μένα η βία δεν είναι τρόπος για να ακουστείς. Πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις, όσο υπάρχουν συνομιλητές που νομιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που είναι στο υψηλότερο αξίωμα», είπε ένας συνταξιούχος.

«Πλήγμα κύρους» του Μακρόν  η απόφαση να ακυρωθεί το ταξίδι του βασιλιά Καρόλου

Καμία από τις δύο πλευρές δε φαίνεται  να κάνει πίσω ενώ γαλλικά δημοσιεύματα παρομοιάζουν τον Μακρόν με τον Λουδοβίκο τον 16ο.

«Τον Λουδοβίκο τον αποκεφαλίσαμε. Μπορούμε να το ξανακάνουμε με τον Μακρόν», ήταν ο τίτλος σε ιστοσελίδα.

Ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας από τη Σύνοδο Κορυφής διεμήνυσε ότι δεν θα υποκύψει στη βία.

«Με αφορμή τα φαινόμενα βίας που παρατηρώ στις διαδηλώσεις, συνεχίζουμε να είμαστε αμετακίνητοι. Σε αυτό το θέμα , καταδικάζω τη βία που είδαμε χθες και εγκαλώ τον καθένα προ των ευθυνών του».

Ο διεθνής τύπος πάντως επισημαίνει ότι ο χειρισμός της κατάστασης από τον Μακρόν τον έχει αποδυναμώσει.

Η ακύρωση της επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου καθώς δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την ασφαλή διαμονή του ήταν συμβολικά  ακόμα ένα πλήγμα για τον Γάλλο πρόεδρο ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση.

«Όχι, δε νομίζω ότι ήταν η σωστή στιγμή για να έρθει στο Παρίσι ο βασιλιάς της Αγγλίας. Τώρα, μας απασχολεί το συνταξιοδοτικό και ο Μακρόν δεν μπορεί να είναι διαθέσιμος για τέτοιες συναντήσεις», είπε ένας φοιτητής.

Αν ο Μακρόν δε βρει σύντομα έναν τρόπο για να αναστρέψει το κλίμα τότε το επόμενο διάστημα θα είναι μία πραγματική πρόκληση.

Μια από τις πλέον πρόσφατες δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Γάλλων υποστηρίζουν τους διαδηλωτές, ενώ το ποσοστό αποδοχής του Γάλλου προέδρου έχει πέσει 28%.


megatv.com