Η Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ και υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την Καγκελαρία το 2021 και θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, όπως έκανε γνωστό πηγή της παράταξης στην οποία ανήκει. 

Μάλιστα αναμένεται να προετοιμάσει τη διαδικασία για να επιλέξει το καλοκαίρι τον υποψήφιο των Συντηρητικών που θα βρεθεί στο «τιμόνι» της παράταξης. 

Επίσης, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί η Καρενμπάουερ να παραμείνει υπουργός.

Η συγκεκριμένη κίνηση της Καρενμπάουερ έρχεται μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στο κόμμα σχετικά με τη διαχείριση της υπόθεσης του Τόμας Κέμεριχ ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί 24 ώρες αφότου εξελέγη πρωθυπουργός στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας.  

Ειδικότερα, οι Χριστιανοδημοκράτες της Θουριγγίας, αψηφώντας τη γραμμή του κόμματος, στήριξαν τον Τόμας Κέμεριχ για την πρωθυπουργία του κρατιδίου μαζί με τους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), καταρρίπτοντας ένα θέμα που θεωρείται ταμπού και αφορά τη συνεργασία με εξτρεμιστές στη γερμανική πολιτική σκηνή.

Η 57χρονη Καρενμπάουερ κέρδισε τον Δεκέμβριο του 2018 τις εκλογές για την προεδρία του CDU, όμως έκτοτε δυσκολεύεται να επιβληθεί στο κόμμα. 

Η ίδια εξήγησε ότι «ένα μέρος του CDU έχει μια ακαθόριστη σχέση με το AfD», αλλά και με το κόμμα της άκρας αριστεράς Die Linke, αν και η Καρενμπάουερ απορρίπτει οποιαδήποτε συμμαχία είτε με το ένα είτε με το άλλο, εξήγησε πηγή από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Στο μεταξύ δύο από τους πρώην αντιπάλους της Καρενμπάουερ για την προεδρία του CDU, ο επιχειρηματίας Φρίντριχ Μερτς και ο Γενς Σπαν, προετοιμάζονται να διεκδικήσουν ξανά τον θώκο.

Ο Μερτς αποχώρησε από την εταιρεία Blackrock για να επικεντρωθεί περισσότερο στην πολιτική, ενώ ο Σπαν, που είναι υπουργός Υγείας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυναμικός τώρα με το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού.

 


kathimerini.gr