Ελεύθερη αφέθηκε έπειτα από «αρκετές ώρες» η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία είχε συλληφθεί νωρίτερα σήμερα καθώς ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν κάνει κατάληψη στο εγκαταλελειμμένο Λούτσερατ, προκειμένου να εμποδίσουν επέκταση λιγνιτωρυχείου.

Η ίδια μαζί με άλλους ακτιβιστές που συνελήφθησαν, απομακρύνθηκαν με όχημα της αστυνομίας, έγινε εξακρίβωση των στοιχείων τους και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, είπε στο AFP εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι η κράτησή τους διήρκεσε «αρκετές ώρες».

Σε σχετικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας διακρίνεται η 20χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ, ντυμένη στα μαύρα, να απομακρύνεται συνοδεία αστυνομικών από το σημείο των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με μαρτυρία που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, εθεάθη μετά την προσαγωγή της να κάθεται απομονωμένη σε αστυνομική κλούβα.

Χιλιάδες διαδηλωτές αρνούνται να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της αστυνομίας και παραμένουν στις θέσεις τους. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν σήμερα με καταλήψεις σιδηροδρομικών γραμμών και αποκλεισμούς δρόμων.

Το λιγνιτωρυχείο, που ανήκει στον ενεργειακό κολοσσό RWE, βρίσκεται μεταξύ της Κολωνίας και του Ντίσελντορφ. Η παράταση της λειτουργίας του κρίθηκε απαραίτητη για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας, προκειμένου να αντισταθμιστεί η διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Από την πλευρά τους, οι ακτιβιστές καταγγέλλουν την «αθέτηση των δεσμεύσεων» της γερμανικής κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος.


cnn.gr