Όταν άνθρωποι που διαχειρίστηκαν την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας σου λένε «πρόσεχε, μην έχουμε τα ίδια», οφείλεις να τους ακούς.

Και αυτό ήταν και το συμπέρασμα του 6ου ετήσιου συνεδρίου «Κύκλος Ιδεών, η Ελλάδα Μετά». Όταν για παράδειγμα ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, Γιώργος Προβόπουλος λέει: «Δεν διδαχθήκαμε όσο έπρεπε από την οικονομική κρίση ενώ η δημοσιονομική επίγνωση δεν φαίνεται», είναι σαφές ότι απευθύνεται και στο πολιτικό σύστημα και στους πολίτες. Ο δε Γιώργος Ζαννιάς, πρόεδρος της Eurobank ήταν πιο ξεκάθαρος: «Η δημοσιονομική πλειοδοσία των κομμάτων λόγω των επικείμενων εκλογών δεν βοηθάει».

Αυτοσυγκράτηση ζήτησε ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, σημειώνοντας: «Η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι το ζητούμενο στο απώτερο μέλλον. Θα επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη της οικονομίας και την αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική. Άλλωστε ήδη το είδαμε: Η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ κατά 15% το 2022 έφερε τεράστια μείωση στο λόγο Χρέος / ΑΕΠ στο 170%.», παρατήρησε

Ο πρώην Επικεφαλής της Εurobank και νυν Επικεφαλής της EOS Capital Partners, Απόστολος Ταμβακάκης τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν επίγνωση της δημοσιονομικής δυσκολίας και πλην εξαιρέσεων είναι προσεκτικές. «Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι το cash flow», ανέφερε.

«Προσοχή στο δανεισμό του Δημοσίου γιατί δεν θα είναι βιώσιμος σε λίγο καιρό, επεσήμανε ο σύμβουλος Επιχειρήσεων , Γιώργος Προκοπάκης.

Υπάρχουν αυτιά που θα ακούσουν ή μήπως στο δρόμο προς τις εκλογές θα καταρρεύσουν τα οχυρά που με τόσο κόπο στήσαμε;

Ομιλία διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος θύμιζε η χθεσινή του Φωκίωνα Καραβία, CEO της Eurobank, λόγω των προειδοποιήσεων που απηύθυνε προς το πολιτικό σύστημα της χώρας για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα.

Ο πάντα μετριοπαθής και εμπειρότατος τραπεζίτης εξήγησε με τα δικά του λόγια πως όταν έχεις πρόβλημα στη γειτονιά σου, αυτό θα επηρεάσει και σένα θες δεν θες. Ως εκ τούτου, τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, που οδηγείται στην ύφεση, θα πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψιν στα μέρη μας, όσο καλύτερες κι αν είναι οι συνθήκες εδώ.

Μάλιστα έκανε λόγο για ζοφερές προοπτικές το 2023 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκτίμησή του είναι ότι μεγάλες οικονομίες στην Ευρώπη με προεξάρχουσα τη Γερμανία θα είναι με αρνητικό πρόσημο, ενώ έχουμε τη γειτονική μας Ιταλία που λόγω της πολιτικής αναταραχής θα επηρεάσει και τα ελληνικά ομόλογα.

Κατά τον κ. Καραβία, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες είναι οι καλύτεροι πελάτες μας και στην τουριστική κίνηση και στις εξαγωγές. «Επομένως, μια αρνητική επίδραση θα έχουμε και εμείς» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, «σε στιγμές σαν κι αυτές δεν πρέπει να ξεχνούμε τα διδάγματα της δεκαετούς κρίσης που βιώσαμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι καιροί απαιτούν μια πολύ σοβαρή δημοσιονομική σύνεση, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι έχουμε και ένα σταθερό και μεγάλο έξοδο πλέον, μάλλον σε μόνιμο χαρακτήρα για τις δαπάνες εθνικής άμυνας. Πρέπει να λύσουμε τη δημοσιονομική εξίσωση λαμβάνοντας υπόψη και αυτό πλέον».

Τι σημαίνει αυτό; Κατά τον CEO της Eurobank, θα πρέπει να αποφύγουμε οριζόντια μέτρα, να αποφύγουμε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. «Σίγουρα πρέπει σε στιγμές κρίσης το Κράτος να υποστηρίξει τους πιο αδύναμους, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας και την κατάσταση της οικονομίας» υποστήριξε σχετικά.

Πηγή: ΟΤ


Πηγή