Διαδήλωση ενάντια στο αριστερό κυβερνών κόμμα διοργάνωσε η δεξιά αντιπολίτευση της Ισπανίας, στο κέντρο της Μαδρίτης νωρίτερα το Σάββατο (21/1) με τη στήριξη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos και του ακροδεξιού VOX.

Ειδικότερα, οι διαδηλωτές με σύνθημα «Για την Ισπανία, για τη δημοκρατία και για το σύνταγμα» συγκεντρώθηκαν στην Πλάθα ντε Σιμπέλες μπροστά από το Δημαρχείο κρατώντας ισπανικές σημαίες, καλώντας τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να παραιτηθεί και φωνάζοντας «προδότη». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών της Μαδρίτης, στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 30.000 άνθρωποι.

Στο στόχαστρο βρέθηκε η κυβέρνηση για την αποφυλάκιση υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Καταλονίας καθώς και για τα μέτρα που έλαβε για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, οι ομιλητές επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για μια σειρά πολιτικών και αποφάσεών της, που κυμαίνονται από την αποφυλάκιση υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Καταλονίας μέχρι τις συμφωνίες της με περιφερειακά αυτονομιστικά κόμματα.

Τον Ιούνιο 2021 η κυβέρνηση του Σάντσεθ έδωσε χάρη σε εννέα φυλακισμένους ηγέτες της αποτυχημένης απόπειρας ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας του 2017. Η πρόσφατη απόφασή της να αντικαταστήσει το αδίκημα της στάσης με ένα ήσσον αδίκημα έχει προκαλέσει επίσης την αντίδραση της δεξιάς.

Ο επικεφαλής του Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο οποίος ήταν ο μόνος ηγέτης κόμματος που πήρε μέρος στη συγκέντρωση, είπε στους συγκεντρωμένους ότι η κυβέρνηση «ποδοπάτησε το σύνταγμα κλειδώνοντας Ισπανούς», αναφερόμενος στα λοκντάουν τα οποία επιβλήθηκαν εξαιτίας της Covid-19.

Περίπου 200 χιλιόμετρα πιο μακριά, στη βορειοδυτική πόλη Βαγιαδολίδ, ο Σάντσεθ δήλωσε μιλώντας σε συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος ότι οι διαδηλωτές στη Μαδρίτη υπερασπίζονται μια «ομοιόμορφη» και ως εκ τούτου «μεροληπτική» Ισπανία.

Το στοίχημα των εκλογών

Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα (PP) φέρεται να έχει προβάδισμα στις γενικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στο τέλος του 2023.

Ωστόσο, φαίνεται επίσης πως οι συντηρητικοί θα έχουν ανάγκη τη στήριξη του Vox για να κυβερνήσουν.

Σημειώνεται, ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας πρόκειται να διεξαχθούν το Μάιο του ίδιου έτους.


cnn.gr