Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε, την Τρίτη, για πρώτη φορά ότι κάλεσε τον ομόλογό του του Ισραήλ Γιτζάκ Χέρτζογκ (φωτογραφίες, επάνω, Reuters/Afolabi Sotunde και Yonatan Sindel/Flash90) να επισκεφθεί την Τουρκία.

«Δεν έχει ακόμη απαντήσει»

Ο Ερντογάν είπε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου και «θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Παρόλα αυτά, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη απαντήσει ούτε έχει εγκρίνει το «προγραμματισμένο» ταξίδι, γράφει η ισραηλινή ιστοσελίδα Ν12.

Οι καλοί δεσμοί μεταξύ Ερντογάν και Χέρτζογκ είναι γνωστοί. Από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Χέρτζογκ, οι δύο ηγέτες επικοινωνούσαν κυρίως τηλεφωνικά, συνεχίζει το ισραηλινό δημοσίευμα.

Και παρά τη θερμή σύνδεση των δύο και την επιθυμία «φιλοξενίας» που εξέφρασε ο Ερντογάν, μεταξύ άλλων και προχθές Πέμπτη κατά την Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, σε σειρά χειρονομιών από την Τουρκία, η Ιερουσαλήμ δεν βιάζεται να εκδώσει ανακοίνωση και οι λεπτομέρειες της επίσκεψης δεν έχουν συμφωνηθεί.

Οι φόβοι του Ισραήλ

Ο φόβος στο πρωθυπουργικό γραφείο και στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι σε κρίση και σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους, ο Ερντογάν θα επιστρέψει για να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Σε μια τέτοια κατάσταση θα υπάρξουν εκείνοι στην αντιπολίτευση που ήξεραν πώς να κουνήσουν το δάχτυλο κατηγορίας προς την κατεύθυνση του Μπένετ και του Λάπιντ, ότι έσπευσαν να διευθετήσουν τη σχέση με αυτούς που είναι ήδη γνωστό πως έχουν μιλήσει έντονα και αποφασιστικά εναντίον μας στο παρελθόν.

Το συμφέρον του τούρκου προέδρου είναι πολιτικό και οικονομικό – χρειάζεται το Ισραήλ για να βγει από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα του.

Ο Χέρτζογκ θα χαρεί να είναι αυτός που θα σηματοδοτήσει τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών. Υπάρχει πρόοδος, αλλά αυτή είναι αργή και προσεκτική, καταλήγει το ισραηλινό δημοσίευμα.

Πηγή: n12.co.il, echedoros-a.gr


Πηγή